içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ABD'de Sağlık Sistemi Çöktü! Hastalar Ölüme Terk Edildi

Çin'de ortaya çıkan ölümcül salgın corona virüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Birçok ülkenin sağlık sektörü resmen dağıldı. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda hastane ve sağlık personelleri salgınla mücadele etme konusunda yetersiz kaldı. Son günlerde açıkladığı 5 haneli vaka sayılarıyla salgının merkezi durumuna gelen ABD'de vaka sayısı 300 bini aşarken, sağlık sistemi adeta çöktü.

ABD'de Sağlık Sistemi Çöktü! Hastalar Ölüme Terk Edildi
Haberi Sesli Dinle

Çin'de ortaya çıkan ölümcül salgın corona virüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Birçok ülkenin sağlık sektörü resmen dağıldı. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda hastane ve sağlık personelleri salgınla mücadele etme konusunda yetersiz kaldı. Son günlerde açıkladığı 5 haneli vaka sayılarıyla salgının merkezi durumuna gelen ABD'de vaka sayısı 300 bini aşarken, sağlık sistemi adeta çöktü. ABD'de parası olmayan kişiler adeta ölüme terk edilirken, hastanelerde ise yer kalmadı. Doktor sayılarının yetersizliği nedeniyle de son sınıfta olan tıp öğrencilerinin erken mezun edileceği belirtildi.

 

Dünya Çin'de ortaya çıkan ve henüz bir aşısı ya da tedavisi bulunamayan coronavirüs salgınıyla sarsılıyor. Dünya genelinde vaka sayısı hızla artarken, hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 70 bin sınırını aştı. İtalya, Fransa, İspanya, ABD gibi birçok ülkenin sağlık sistemi çöktü ve kurtarılabilecek hastalar adeta ölüme terk edildi.

300 bini aşkın vaka sayısıyla koronavirüs salgınının yeni merkezi durumuna gelen ABD'de ölü sayısı da her geçen gün hızla artarken, sağlık sisteminin yetersizliği de gözler önüne serildi. Parası olmayan kişiler sağlık sisteminden yararlanamayarak ölümü beklerken, hastanelerden gelen görüntüler de sistemin çöktüğünün kanıtı oldu. Yüzlerce hasta sandalye üstünde ya da sedyelerde tedavi beklerken, sağlık personellerinin yetersizliği nedeniyle çaresiz kalındı.

 

17 YAŞINDAKİ KORONAVİRÜS

HASTASI ÖLÜME TERK EDİLDİ
Kaliforniya eyaletinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) belirtileriyle sağlık ocağına başvuran 17 yaşındaki gencin "sigortası olmadığı" gerekçesiyle geri çevrilmesi sonrası hayatını kaybetmesi tartışmalara neden oldu. Los Angeles kentinde yaşayan ve ismi açıklanmayan genç, solunum güçlüğü nedeniyle yakınındaki bir sağlık ocağına gitti. Ancak, sağlık sigortası olmadığı gerekçesiyle geri çevrilen gence sigortasız vatandaşlara hizmet veren bir devlet hastanesine gitmesi söylendi. Antelope Valley Hastanesine giden genç, hastanede geçirdiği 6 saatin ardından yaşamını yitirdi. Kayıtlara göre 11 gün önce ölen gencin, tedavi edilmeden gönderilmesi büyük tepki topladı..

 

TIP ÖĞRENCİLERİNE ERKEN MEZUNİYET
New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla daha etkin mücadele edebilmek için son sınıfta olan tıp öğrencilerinin erken mezun olmasına ve hemen göreve başlamasına imkan verecek kararnameyi imzalayacağını açıkladı..

 

Vali Cuomo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD'de koronavirüs salgınının merkezi haline gelen New York eyaletindeki mücadeleye katkı sağlayacak bir adım atacaklarını belirtti.

Cuomo, "Bu bahar mezuniyet aşamasında olan tıp öğrencilerinin hemen (mezun sayılıp) göreve başlamasına olanak verecek bir kararnameyi imzalayacağım. Bugünler olağanüstü zamanlar ve New York'un yardıma ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Buna göre Cuomo'nun söz konusu kararnameyi imzalamasının ardından eyaletteki 17 tıp fakültesinden mezun olmaya hazırlanan öğrencilerin erken mezun edilerek koronavirüsle mücadeleye katılmaları bekleniyor.

Dün salgınla ilgili düzenlediği basın toplantısında eyaletteki son durumu aktaran Cuomo, son 24 saatte eyalette koronavirüs dolayısıyla 630 kişinin hayatını kaybettiğini ve böylelikle eyalette salgından ölen kişi sayısının 3 bin 565'e yükseldiğini bildirmişti.

 

EN AZ 200 BİN KİŞİ ÖLECEK
ABD'de salgın nedeniyle en az 200 bin kişinin ölmesi bekleniyor. Bu rakam Başkan Trump'ın açıklamalarına da yansıdı. Trump "Biz hiçbir şey yapmasaydık 2 milyon 200 bin insanın ölmesi bekleniyordu ama bunun çok altında olan 100 bin ile 200 bin ölümle bu süreçten çıkarsak, iyi bir iş çıkardık demektir. Şu anda dünyada diğer bütün ülkelerden daha çok test yapıyoruz. Bu nedenle de vaka sayılarımız yüksek çıkıyor." dedi.

 

TÜRK PROFESÖR MEHMET

ÇİLİNGİROĞLU ABD'DEKİ DURUMU ÖZETLEDİ

ABD'de yaşayan Türk profesör Mehmet Çilingiroğlu, ABD'de 33 milyon kişinin işini ve sağlık sigortalarını kaybettiklerini açıkladı. Türkiye'de yaşamanın çok güzel olduğunu dile getiren Çilingiroğlu, "Ben böbrek naklini Türkiye'de oldum. Sigortamı tamamlamamıştım yurt dışından, 50 lira ödüyorsunuz Türkiye'de. ABD'de böbrek nakli 200 bin dolar Türkiye'de 10 bin dolar, çok şanslıyız. ABD'de insanlar sağlık sigortalarını kaybediyorlar, ilaçlarını alamıyorlar." dedi.


 

BAŞKAN ERDOĞAN VE

SAĞLIK BAKANINA TEŞEKKÜR ETTİ

İkitelli Şehir Hastanesi'nin çok önemli olduğunu belirten Çilingiroğlu, "Yatağa çok ihtiyacımız var. Türkiye'de çok değerli bir Sağlık Bakanımız var, Sayın Cumhurbaşkanımız öyle. Dolayısıyla bunu da el ele vererek yeneceğiz." dedi.

 

VAKA SAYISI HIZLA ARTIYOR
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı son dakika alınan bilgiye göre 10 bini geçti. ABD ölüm sayılarının korkunç rakamlara ulaşması ile birlikte New York şehrinde, salgından ölenlerin parklara gömülmesi tartışmaya açıldı.

ABD, dünyada, Kovid-19 salgınının etkili olduğu ülkeler listesinde ilk sırada bulunuyor. ABD'yi, 135 bin 32 vaka ile İspanya, 132 bin 547 vaka ile İtalya takip ediyor. 

New York Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Mark Levine, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, salgında hayatını kaybedenlerin her gün artmasından dolayı cenazelerin geçici olarak parklara gömülebileceğini belirtti.

Levine, New York'ta salgının sağlık sistemi ile morgların ve cenaze evlerinin sınırlarını zorladığını belirterek, “11 Eylül’e eşdeğer bir durumla uğraşıyoruz. Hastane morgları, cenaze evleri, mezarlıklar da öyle. Daha fazla kaynağa ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı. 

Normal bir hastane morgunun ortalama 15 ceset tutabildiğini ve halihazırda bütün morgların dolu olduğunu belirten Levine, hastanelere her biri 100 cenazelik, 80 soğutucu kamyon gönderildiğini kaydetti. 

Levine, Kovid-19’dan dolayı sadece hastanede değil evlerinde de hayatını kaybedenlerin bulunduğuna dikkati çekerek “Aileler, cenaze evleri ve mezarlıklar, artan cenazelerin defniyle artık başa çıkamıyor.” açıklamasında bulundu.

 

"NEW YORK PARKLARI MEZARLIK OLARAK KULLANILACAK"

Can kaybının her gün arttığını vurgulayan Levine, şöyle devam etti:

“Yakında Manhattan ve Brooklyn’deki soğutucu kamyonlar da dolacak. Sonra? Bundan dolayı yakında ‘geçici definlere' başlayacağız. Bunda muhtemelen, New York parkları mezarlık olarak kullanılacak (evet doğru okudunuz). Hendekler bir mezara 10 tabut konulacak şekilde kazılacak. Bu onurlu, düzenli ve geçici bir şekilde yapılacak ama New Yorklular için yine de zor olacak.”  

Amaçlarının, İtalya’daki gibi askerlerin kilise ve sokaklardan cenaze toplanmak zorunda kaldığı görüntülerden kaçınmak olduğunu belirten Levine, “Bu krizde yaşamı kurtarmaktan daha önemli bir şey yok. Ancak ölülerimizi halletmemiz için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğumuz korkunç gerçeği ile de yüzleşmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 
 

Tarih: 06-04-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum