içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ANAR Araştırdı: Halkın Yüzde 51’i Koronavirüs Sonrası Gelirinin Azaldığını Açıkladı

Covid-19 salgını küresel ekonomiyi derinden etkilerken yapılan araştırmada Türkiye’de halkın yüzde 51’i koronavirüs sonrası gelirinin azaldığını söyledi. ANAR’ın yaptığı araştırmaya göre halkın yüzde 36’sı salgından dolayı borcunun arttığını, yüzde 15’i ise işini kaybettiğini bildirdi.

ANAR Araştırdı: Halkın Yüzde 51’i Koronavirüs Sonrası Gelirinin Azaldığını Açıkladı
Haberi Sesli Dinle

Covid-19 salgını küresel ekonomiyi derinden etkilerken yapılan araştırmada Türkiye’de halkın yüzde 51’i koronavirüs sonrası gelirinin azaldığını söyledi. ANAR’ın yaptığı araştırmaya göre halkın yüzde 36’sı salgından dolayı borcunun arttığını, yüzde 15’i ise işini kaybettiğini bildirdi. Covid-19’a karşı alınan tedbirlerin de yaşa göre değiştiği ortaya çıktı. Eldiven kullanımı en fazla 18-24 yaş grubunda görülürken, en az eldiven kullanan 65 yaş ve üzeri oldu. En fazla kolonya kullanımı ise 65 yaş ve üzerine tespit edildi.

Araştırma şirketi ANAR koronavirüs salgınının halkı nasıl etkilediğine yönelik anket yaptı. Araştırma 9-18 Mayıs arasında toplam 26 ilde 2 bin 43 kişinin katılımıyla bilgisayar destekli telefon anketi yöntemi ile yapıldı.

 

Araştırmadan halkın en büyük sorunu açık ara ekonomi çıktı. “Size göre koronavirüs salgını dışında ülkemizin en önemli sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 78’i “Ekonomi” cevabını verdi. Bu oran salgın öncesinde yüzde 70 idi.

En önemli sorun olarak ikinci sırada yüzde 3.7 oranıyla “Terör/güvenlik”, üçüncü sırada yüzde 2.7 oranıyla “Hükümet/yönetim” geldi.

Araştırma salgından nasıl etkilendikleri sorusuna, katılımcıların yüzde 51’i “Gelirim azaldı”, yüzde 36’sı “Borçlarım arttı” cevabını verirken yüzde 15’i ise “işimi kaybettim” yanıtını verdi. “Hiçbir şekilde etkilemedi” diyenlerin oranı yüzde ise 12 oldu.

Tedbirlere ne kadar dikkat ediyoruz?

ANAR’ın araştırmasına göre katılımcıların yüzde 50’si salgına karşı kişisel tedbirlere “çok dikkat ediyorum”; yüzde 46’sı ise “dikkat ediyorum” yanıtını verdi. Salgına karşı tedbir olarak maske kullandığını söyleyenlerin oranı yüzde 75. İkinci sırada gelen tedbir ise yüzde 52 ile elleri yıkamak.

Tedbirler gençler ve yaşlılarda değişiyor

18-24 yaş arasında maske kullananların oranı yüzde 72 olurken, bu oran 65 ve üzeri yaşta yüzde 51'de kaldı. 18-24 yaş arasında eldiven kullanımı yüzde 16 olarak tespit edilirken bu oran 65 ve üzeri yaş grubunda yüzde 3 çıktı. Kolonya kullanımında ise tamamen farklı veriler elde edildi. Kolonya kullanımı yüzde 7 ile en düşük 18-24 yaş grubunda ortaya çıkarken en yüksek oran ise 65 ve üzeri yaşlarda görüldü.

Hükümetin salgına yönelik başarı puanı ise 100 üzerinden ortalama 74 puan olarak hesaplandı.

Her şey ne zaman normale döner?

Salgın sonrası Türkiye’de ne kadar sürede her şey normale döner sorusuna, katılımcıların yüzde 38’i “bir yıldan fazla” cevabını verdi. 0-3 ay diyerek en iyimser olanların oranı ise yüzde 16.

Araştırma 9-18 Mayıs 2020 tarihleri arasında toplam 26 ilde yaşayan 2 bin 43 kişinin katılımıyla CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) yöntemi ile anket uygulanması şeklinde gerçekleşti. Araştırmada yaş, cinsiyet, lokasyon ve parti tercihi kotaları uygulandı.

Tarih: 26-05-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum