içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Berat Güzelel’den Dikkat Çeken Açıklama: Devlet Yeniden Petrokimyaya Yatırım Yapmalı

Petrokimyasal ürünlerde Türkiye’nin en büyük hammadde tedarikçileri arasında yer alan Batı Polimer A.Ş’nin Genel Müdürü ve Plastik Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Üyesi Berat Güzelel; Türkiye’de devletin petrokimyaya yeniden yatırımcı olarak adım atması gerektiğini belirtti.

Berat Güzelel’den Dikkat Çeken Açıklama: Devlet Yeniden Petrokimyaya Yatırım Yapmalı
Haberi Sesli Dinle

BATI POLİMER GENEL MÜDÜRÜ VE PLASFED YÖNETİM KURULU ÜYESİ BERAT GÜZELEL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ: “DEVLET YENİDEN PETROKİMYAYA YATIRIM YAPMALI”

“PETROKİMYA SEKTÖRÜNDE YERLİ ÜRETİM %15’İ BİLE BULMUYOR. %85’İN ÜZERİNDE İTHALATA BAĞIMLILIK, PETROKİMYASALLARI HAMMADDE OLARAK KULLANAN SEKTÖRLERİN BÜYÜMESİNİN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL.”

“DEVLETİMİZ, ÖLÇEK EKONOMİSİNİ GÖZETECEK ŞEKİLDE PETROKİMYA SEKTÖRÜNE YENİDEN YATIRIMCI OLARAK ADIM ATMALI. ÖZEL SEKTÖRE AİT YATIRIMLARI ALKIŞLIYORUZ, ANCAK BUNLAR TÜRKİYE’NİN İHTİYACINI KARŞILAMAKTAN ÇOK UZAKTA.”

“DÜNYANIN EN BÜYÜK PETROKİMYA ŞİRKETLERİNİN KAMU YÖNETİMİ AĞIRLIKLI YA DA KAMU ORTAKLIĞINDAKİ ŞİRKETLER OLDUĞU UNUTULMAMALI.”

Yerli üretimin sadece yüzde 15 paya sahip olduğu Türk petrokimya sektörü, hammaddede yüzde 85 oranında ithalata bağımlı olmanın sıkıntısını yaşıyor.

Emtia fiyatlarında yaşanan küresel artışlar, plastik başta olmak üzere petrokimyasalları hammadde olarak kullanan sektörlerin rekabetçi yapıdan uzaklaşmasına, ihracat pazarlarında fiyatlama yapmakta zorlanmalarına sebep oluyor. 

Petrokimyasal ürünlerde Türkiye’nin en büyük hammadde tedarikçileri arasında yer alan Batı Polimer A.Ş’nin Genel Müdürü ve Plastik Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Üyesi Berat Güzelel; Türkiye’de devletin petrokimyaya yeniden yatırımcı olarak adım atması gerektiğini belirtti.

“PETKİM ÖZELLEŞTİRİLDİ AMA ÜRETİMİNDE

DİKKATE DEĞER ARTIŞ OLMADI”

Devletin 1965’te kurduğu Petkim’in, 2008 yılında özelleştirilerek Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) çatısı altına girdiğini hatırlatan Güzelel, “SOCAR geçen 14 yılda ülkemiz için çok önemli ve başarılı yatırımları hayata geçirdi. STAR Rafinerisi başlı başına gurur kaynağımız oldu ve Petkim’in hammaddesi olan Nafta’da dışa bağımlılığını sıfır noktasına indirdi. Ancak bu süre içinde Petkim’in üretim kapasitesinde dikkate değer bir artış olmadı ve yerli üretimin payı yüzde 30’lardan yüzde 15’lere geriledi. Bu veriler ışığında devletimizin dünyadaki gelişmeleri ve sektörel trendleri doğru okuyarak ve ölçek ekonomisini gözeterek yeniden petrokimya sektörüne yatırımcı olarak girmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“RÖNESANS VE SASA’NIN

YATIRIMLARINDAN BÜYÜK HEYECAN DUYUYORUZ.”

Petrokimya yatırımlarının tüm dünyada bilgi, teknoloji ve sermaye yoğun yatırımlar olduğunu vurgulayan Batı Polimer Genel Müdürü Berat Güzelel, bugün sektörü küresel anlamda sürükleyen şirketlerin pek çoğunun sahibi ya da hâkim ortaklarının da devletler olduğunu hatırlattı.

SASA ve Rönesans Grubu gibi şirketlerin devam eden Polipropilen ve PTA yatırımlarından büyük heyecan duyduklarını, bir an önce devreye alınmasını beklediklerini ifade eden Güzelel, bu ürünlerin dışında Türkiye’nin net ithalatçı olduğu onlarca ürün olduğuna işaret etti.

Özel sektörün mevcut ve planlanan yatırımlarını engellemeden ve onlara rakip olmadan devletin de petrokimyaya yatırım yapabileceğine dikkat çeken Berat Güzelel, şu değerlendirmeyi yaptı:

“KİM NE ÜRETİRSE ÜRETSİN,

BAŞKASINA RAKİP OLAMAZ”

“Yerli otomobil projemiz TOGG’da nasıl devlet ve özel sektör el ele vererek muhteşem bir başarı hikâyesi yazdıysa, petrokimyada da benzer strateji uygulayabiliriz. Devlet, Petkim’in ve diğer şirketlerimizin ürettikleri ürünleri değil; ülkemizde üretilmeyen ya da büyük oranda ithalata bağımlılık yaşadığımız ürünleri üretebilir. Kamu otoritesi tüm paydaşları bir masa etrafında toplayarak bu planlamayı rahatlıkla yapabilir. Tüm yatırımları özel sektörden beklemek hakkaniyetle bağdaşmıyor. Devlet Petkim’i kurdu, büyüttü ve özelleştirdi. Yeniden ve tam entegrasyona dayalı bir petrokimya kompleksi rahatlıkla kurabilir. Dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinin kamu yönetimi ağırlıklı ya da devletin ortaklığındaki şirketler olduğu unutulmamalı.

İthalat bağımlılığımız çok yüksek oluşu,Türkiye’ye ürün satan şirketler tarafından acımasızca istismar ediliyor. Çünkü herkes biliyor ki, biz üretmek için o hammaddeyi ithal etmek durumundayız. Aksi halde dünyanın 7’inci Avrupa’nın 2’inci büyük üretim gücüne sahip plastik sektörümüzü çalıştıramayız. Keza Otomotivden tekstile, inşaattan tıbbi malzemelere, kimyadan boyaya kadar en temel ihracatçı sektörlerimiz bu ürünleri üretimlerinde kullanmak zorundalar. Bu nedenle petrokimyada kim hangi üretimi yaparsa yapsın, bir başkasına rakip olamaz.”

Tarih: 06-07-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum