içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bilim insanları 1 milyon yıllık DNA keşfetti

Bilim insanları, 1 milyon yıl öncesine ait DNA parçaları keşfetti. Antarktika'nın kuzeyinde, Scotia Denizi'nin tabanının altında bulunan bu organik madde parçaları, bölgenin tarihini belirlemede önemli olabilir.

Bilim insanları 1 milyon yıllık DNA keşfetti
Haberi Sesli Dinle

Bilim insanları, 1 milyon yıl öncesine ait DNA parçaları keşfetti. Antarktika'nın kuzeyinde, Scotia Denizi'nin tabanının altında bulunan bu organik madde parçaları, bölgenin tarihini belirlemede önemli olabilir.

1 milyon yıllık DNA keşfedildi

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Antartika kıtasının kuzeyindeki Scotia Denizi'nde en eski deniz DNA'sı keşfedildi. Çalışmayı Almanya'daki Bonn Üniversitesi ve Avustralya'daki Tazmanya Üniversitesinden bilim insanları yürüttü. Ekip, DNA'nın 1 milyon yıllık olduğunu buldu. Çalışma, hakemli bilimsel dergi Nature Communications'ta yayımlandı.

Teknik olarak sedaDNA olarak adlandırılan (tortul antik DNA) örneklerin, iklim değişikliğinin gelecekte Antarktika'yı nasıl etkileyebileceğini anlamaya yardımcı olması bekleniyor. Çökelti DNA’ları da denilen sedaDNA, 400 bin ve 650 bin yıl öncesine ait karasal mağaralar ve yarı-arktik permafrost (donmuş toprak) dahil olmak üzere birçok ortamda bulunur. Soğuk havalar, düşük oksijen ve UV radyasyonu eksikliği, Scotia Denizi gibi kutupsal deniz ortamlarını sedaDNA'nın bozulmadan kalması için harika yerler haline getiriyor.

ScienceAlert’in haberine göre, Avustralya'daki Tazmanya Üniversitesinden deniz ekolojisti Linda Armbrecht, "Bu, bugüne kadarki en eski, kimliği doğrulanmış deniz sedaDNA'sını oluşturuyor" dedi.

DNA TEK HÜCRELİ ORGANİZMAYA AİT

Araştırmacılar tarafından analiz edilen DNA, 2019 yılında okyanus tabanından çıkarıldı ve muhtemelen tek hücreli bir organizmaya ait. Ekip, bu DNA’nın kaç yıl öncesine ait olduğunu bulmak için kapsamlı bir kontaminasyon kontrol sürecinden geçirdi. Araştırmacılar, diğer bulguların yanı sıra 540 bin yıl öncesine dayanan diatomları (tek hücreli organizmalar) da keşfetti.

Araştırmacılar makalede, “Antarktika, dünyadaki iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelerden biridir ve bu kutupsal deniz ekosisteminin çevresel değişime geçmişte ve şimdi verdiği tepkileri incelemek acil bir meselesidir.” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

İsveç'in Stockholm kentindeki Paleogenetik Merkezinden araştırmacıların liderlik ettiği bir çalışmada bilim insanları, dünyanın en eski DNA'sı Mart 2021'de keşfetmişti. Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) üç bilim insanının da yer aldığı araştırma ekibi söz konusu DNA'nın bir mamuta ait olduğunu buldu. 'En eski DNA' unvanını alan genin, yaklaşık 1,2 milyon yaşında olduğu saptanmıştı.

Tarih: 12-10-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum