içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Sağlık Bakanı Koca'dan Çarpıcı Açıklamalar

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. 5 saatten uzun süren toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basının karşısına geçti. Sağlık Bakanı Koca önemli açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Sağlık Bakanı Koca'dan Çarpıcı Açıklamalar
Haberi Sesli Dinle

Türkiye'de koronavirüs vakalarının artmasının ardından 'sokağa çıkma yasağı olacak mı' ve 'koronavirüsün ilacı var mı' soruları gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Bakan Koca, Çin'den özel ilaç getirildiğini duyurdu. Koca ayrıca iyileşen hastaların da olduğunu ve önümüzdeki süreçte açıklanacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. 5 saatten uzun süren toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basının karşısına geçti. Sağlık Bakanı Koca önemli açıklamalarda bulunuyor.

Sağlık Bakanlığının Bilkent Yerleşkesi'ndeki Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı sona erdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulunuyor.

Can kayıplarının nedenlerini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kaybettiğimiz hastalarımızın hepsi ileri yaştaydı. Ancak ölümlerinin tek sebepleri yaşları değildi. Başka hastalıklarının da etkileri bulunuyordu. Vücutlarının dirençsizliği de bir faktördü" şeklinde konuştu.

Koca sözlerine şöyle devam etti;

"Kaybettiğimiz hastaların hepsi ileri yaşta ve bünye olarak dirençleri zayıftı. Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların koronavirüsten etkilenmemesi konusunda bizler sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Torunlarınızın sevginize ihtiyacı var. Bunları hastayken yapamazsınız. Yapmak isteyip daha yapamadığınız kaç şey olduğunu düşünün. Ağır hastayken yapamazsınız. Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var ama siz de bir defaya mahsus bu öğüdü kabul edin. Bu günlerde size karşı hassasiyeti yüksek olan yalnız kendi evlatlarınız değil, bütün toplum. Bu salgında mümkün olduğu kadar az kayıp vermek, bu durumu birlikte atlatmak istiyoruz. Evden çıkmanız bir süre kısıtlandırıldı, bu kurala uyun."

 

32 bin personel alınacak

Koronavirüsle mücadelede ülkece ciddi deneyim kazanıldığını belirten Bakan Koca, "Koronavirüsle mücadelede dayanışmamızın dünyada örneği yok." dedi.

Sağlık Bakanı Koca, "Sağlık Personelimize 32 bin yeni personel ekledik. Çalışan sağlık personelimizin ek ödemelerinin 3 aylık zaman seviyesinde yüzde 100 olacağını buradan ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca Türkiye'de üretilen maskelerin Türkiye'de kalacağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:"Maske üreten 20 firma ile anlaşma yapıldı. Yerli cihazın seri üretimine başlıyoruz" dedi.

 

"Biz başka ülke olmayacağız"

Sağlık Bakanı Koca, bizleri başka ülkeler ile kıyaslıyorlar. Aldığımız tedbirleri karşılaştırıyorlar. Yalnız değiliz hep birlikteyiz" dedi

Koronavirüs için Çin’den ilaç getirildi

Çin'den olumlu sonuç veren ilaç da bu sabah geldi. Yoğun bakım şartlarında tedavisi devam edenlere uygulanmaya başladı.

 

"İyileşen hastalar var"

Bakan Koca gelen soruya, "İyileşen vakalarımız var" şeklinde cevap verdi.

Koca açıklamalarına şöyle devam etti;

Devlet kurumlarının misafirhaneleri sağlık personeline açıldı. Bu konuyla ilgili bir genelge çıktı. Sağlık personeli içinde de pozitif olan vakalarımız var. Gün sonu sayılar toplandığı için vaka sayısını gün sonunda açıklayacağız.

Koca açıklamalarına şöyle devam etti;

Devlet kurumlarının misafirhaneleri sağlık personeline açıldı. Bu konuyla ilgili bir genelge çıktı. Sağlık personeli içinde de pozitif olan vakalarımız var. Gün sonu sayılar toplandığı için vaka sayısını gün sonunda açıklayacağız.

 

Testlerden ücret alınıyor mu?

Sağlık Bakanı Koca koronavirüs testinden ücret alınıyor mu sorusuna "Testlerden ücret almıyoruz, almayacağız, alanlara da izin vermeyeceğiz" şeklinde cevap verdi.

 

Koca'nın açıklamalarından satır başları:

"Önce yurt dışı öyküsü olan temaslı kişilere test yapılması kararlaştırıldı. Artık virüs ülkeye de girdiğine göre semptom gösteren herkese test yapılıyor. Tarama kitiyle test sayısının üst noktalara çıkacağını düşünüyorum"

"Kit açısından sorunumuz yok. Bundan sonraki süreçte bu taramalar daha çok artmış olacak"

Hiçbir kitten, hiçbir laboratuvar testinden ücret almıyoruz, almayacağız, kimsenin de almasına müsaade etmeyeceğiz"

"Sağlık personelimiz içinde sonucu pozitif olan vakalarımız var"

"(Ölenlerin yaş aralığı) 91 yaşa kadar var, 60'ın altında iki hasta var yani 50-60 arası, onun dışındaki bütün hastalar 61'in üzerinde"

"Bilim Kurulunda çarşamba günü eğitim konusunu gündeme alacağız"

"(Sokağa çıkma yasağı) Herkes kendi Olağanüstü Hal'ini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor"

"Çin'den olumlu sonuç veren ilaç da bu sabah geldi. Yoğun bakım şartlarında tedavisi devam edenlere uygulanmaya başladı. Bu ilacın ne kadar etkili olduğunu görmüş olacağız"

"İyileşen vakalarımız var. İyileşen ve iyileşmekte olan hastalarımızın fazla olduğunu belirtmek istiyorum"

"Yaşlılar sokağa çıkma yasağına uymalı"

"Koronavirüse karşı ortaya koyduğumuz dayanışmanın dünyada örneği yok"

"Sağlık personellerinin ek ödemelerinin tavan yüzde 100 oranında olacağını ilan etmek istiyorum"

"Sağlık malzemelerin ihracatı durdurulmuştur. Türkiye'de üretilen maskeler Türkiye'nin ihtiyacı varken yurt dışına satılmayacaktır"

"Sağlık kadromuza 32 bin yeni personel alınacak"

"Yerli üretim solunum cihazı üretimine başlıyoruz"

"Bugün itibariyle Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti geldi. Perşembe 300 bin kit gelecek ve bir milyona kadar kitleri kullanacağız"

"Aşı geliştirme çalışmalarına destek veriyoruz"

"Şimdi tedbir ve evde zaman geçirme zamanıdır"

Tarih: 23-03-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum