içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

‘Bütün gücümüzle sanayiye desteğiz’

KOBİ’ler başta olmak üzere reel ekonomiye en aktif destek veren bankalardan biri olduklarını belirten VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Kredi iştahımız açık, sanayicinin yanındayız” dedi

‘Bütün gücümüzle sanayiye desteğiz’
Haberi Sesli Dinle

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, son dönemde çıkan destek paketleriyle kredi kullandırımına hız verdiklerini belirterek bütün güçleriyle sanayiye destek olduklarını söyledi.

VakıfBank’ın 27 Mayıs’ta gerçekleştirilen genel kurulunun ardından genel müdürlük görevine getirilen Abdi Serdar Üstünsalih, basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Son dönemde müşterilerinin kredi iştahının çok arttığını kaydeden Üstünsalih, “Gelen firmaların hemen hemen hepsi ya işletme kredisi ihtiyacı duyuyor ya yatırım kredisi ihtiyacı duyuyor” dedi.

‘Kredilere hız verdik’

Bu çerçevede ekonomi yönetimi tarafından son açıklanan destek paketlerinin bu ihtiyacı karşıladığını ifade eden Üstünsalih şunları söyledi:

“Biz özellikle son dönemde çıkan destek paketleri ile birlikte kredi kullandırımına hız verdik. Sektörden o konuda ayrışıyoruz. Yoğun bir şekilde kredi taleplerini yerine getiriyoruz. Özellikle imalat sanayiine, ham madde sanayiine, ithal ikamesi yapanlara bütün gücümüzle destek olmaya çalışıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı’mız Berat Albayrak öncülüğünde hazırlanan ve milli ekonomideki dengelenme sürecinde kaynakların etkin kullanılmasını sağlayan tüm paketlerde yer aldık. KOBİ’ler başta olmak üzere reel ekonomiye destek verme noktasında en aktif bankalardan biriyiz. Son olarak İVME Finansman Destek Paketi’nde yer aldık. İVME ile beraber hareketlendi. Ciddi anlamda talep var o konuda. Ayrıca Ekonomi Değer Kredi Paketi ile 12 banka KOBİ’lere toplam 25 milyar TL destek vereceğiz. Yine Konut Destek Paketi’ni de üç kamu bankasının katılımıyla ihtiyaç sahiplerine sunmuştuk.”

İVME çift etkili

İVME Finansman Destek Paketi’nin en çok yatırım yapılan makine, teçhizat ve ham madde üretimi alanlarını hedeflediğini anlatan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih şöyle devam etti:

“Paketlerin etkisi eskiden lineer olurdu ama şimdi eksponansiyel olarak gidiyor. Yani hem içeride kalkınmayı canlandırıyor hem de ithalleri düşürüp cari açığı azaltıyor. Çift etkisi olduğu için… Paketin odağında ham madde, ara malı, makine imalatı ve tarımsal üretim yer alıyor. Özellikle, ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı veren ve ihracat potansiyeli yüksek sektörler hedefleniyor. Paket kapsamında reel sektöre 30 milyar TL finans sağlanması hedefiyle yola çıkıldı. İvme paketi üretimin katma değerini artıracak, iş dünyasına önemli bir destek olacaktır.”

Bu noktada yerli ve milli üretimin önemine dikkat çeken, Türkiye’nin süper lige çıkabilmesi için bu konuya ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Üstünsalih, Çin’i örnek göstererek, “1993 yılında Çin’in ihracatı 3 milyarken şimdi 300 milyar. Aradaki zamana bakıyorsunuz, bunların hepsi içeride bu tür organizasyonların yapılmasıyla oldu. Yoksa ucuz iş gücü filan değil. Yerli üretim, milli üretim kalkınmanın temel taşlarıdır” dedi.

‘İştahımız açık’

Kredilerde dördüncü, aktif büyüklükte altıncı sırada olduklarını belirten Üstünsalih şöyle konuştu:

“Kredi büyümesinde rakiplerimizin çok önündeyiz. Kredi iştahımız sonuna kadar açık. Hiç kapanmadı. Sanayicimizin, üreticimizin yanındayız. Türkiye’nin yanındaki gücüz, diyoruz.”

DİJİTALLEŞME ARTACAK GİDERLER AZALACAK

28 yıldır çalıştığı VakıfBank’ta ilk görevinin bilgi işlem biriminde olduğunu hatırlatan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, genel müdürlük görevi sırasında da dijitalleşme ve finans alanındaki deneyimlerini kullanacağının sinyalini verdi. Üstünsalih şöyle konuştu:

“Bankacılığın her kademesinde görev yaptım. Çekirdekten yetişme bankacıyım.  8 yıl EBİS, 5 yıl şube müdürlüğü, 7 yıl Bireysel Bankacılık Başkanlığı, 8 yıl Bankacılık Operasyonları ve Temel Bankacılık Uygulama Geliştirme birimleri… Koca 28 yıl... Dijital tarafın gücüyle artı bir diyelim biz buna… Özellikle verimlilik anlamında, ölçek anlamında bankada çok önemli çalışmalar yaptım. Ar-Ge merkezi, veri merkezi, yenilikçi ürünler… Bunlarla beraber yepyeni bir altyapı… Bütün bunlar bir araya gelince VakıfBank gibi güçlü bir yapıda verimlik ciddi olarak öne çıktı. Bugün de faiz marjlarının düştüğü bir noktada gideri azaltmanın da son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bankaya bu anlamda ciddi katkı sağlayacağız.”

Kampanyalı satış yapacak

Ödenmeyen kredilerden dolayı bankaya geçmiş olan taşınır ve taşınmaz malları ekspertizlerini yaptıktan sonra satışa çıkardıklarını belirten Üstünsalih, bu nitelikte 3 bin 369 gayrimenkul bulunduğunu bildirdi. Bu satışları dönem dönem yaptıklarını kaydeden Üstünsalih, “Bunu kampanya halinde yakın zamanda hızlandırmayı planlıyoruz” dedi.

‘Yapılandırmada aktif çalışıyoruz’

Ödeme güçlüğüne giren kredi kullanıcılarına kolaylık sağladıklarını anlatan Üstünsalih şu bilgiyi verdi:

“VakıfBank olarak yapılandırma konusunda aktif çalışıyoruz. Son zamanlarda çok da sık yapıyoruz. Özellikle yasal takibe gitmek yerine uzun vadede yapılandırıp, ödeme gücü nispetinde geri dönüşünü sağlamaya çalışıyoruz.”

Blokchain ile gümrük işlemi

Blokchain’in işlem süresini kısaltacağını ve maliyetlerini düşüreceğini anlatan Üstünsalih şöyle devam etti:

“Bir gümrükleme işlemini, bir ithalat işlemini baştan aşağı blockchain üzerinde tasarladık. Ayları bulan süreç dakikalara indirildi. Yani malın yurtdışından alımı, taşınması, gümrük işlemleri, tekrar yurt içine taşınması, beyannamelerin ve bütün vergilerin ödenmesi blockchain üzerinde dakikalar içinde tamamlanabiliyor.”

Yeni şubeler açıyor

Bankanın işlemlerinin yüzde 97’sinin farklı kanallardan, yüzde 3’ünün de şubelerden yapıldığını, bununla birlikte müşteriye ulaşmanın şubeyle mümkün olabildiğini kaydeden Üstünsalih, bu nedenle şubeleşmeyi sürdürdüklerini söyledi. Üstünsalih, “Şubede sayı olarak baktığınızda bir azalma yok. İlave açılışlarımız var. Orta ve büyük ölçekte firmalarımıza daha iyi hizmet verebilmek için 35 tane ticari şube açtık. Özel bankacılığı olan tek kamu bankasıyız.

Özel bankacılık şube açılışlarımız devam ediyor. En son Antalya’ya bir şube açtık. Şimdi bir tane de Nişantaşı’nda açacağız. Özel bankacılık şube sayımız dokuza çıkıyor. Toplamda da şu anda 948 şube var, ayrıca yurt dışı şubelerimiz var. Tamamen ihtiyaca göre gerekli gördüğümüz yerde hemen açıyoruz. Öyle bir pazar bulduğumuzda orada oluruz... New York’ta sadece bizim şubemiz var.

Türkiye, New York’ta Konsolosluk/Daimi Temsilcilik, THY ve bizim nezdimizde temsil ediliyor” dedi.

Ar-Ge merkezi kurdu

VakıfBank olarak Ar-Ge merkezi kurduklarını, lisansını da geçen hafta aldıklarını belirten Üstünsalih, “Üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Yapay zeka, blockchain üzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge merkezimizde 63 kişi çalışıyor” dedi.

Mevduatın vadesi uzuyor

Bir ay önce başlattıkları enflasyona endeksli mevduatın yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Üstünsalih, “Rakamlarımız katlanarak büyüyor. Enflasyona endeksli mevduatta, özellikle temdit edilen hesapların yeniden mevduata dönüşü bizim için çok sevindirici bir olay. En sevindirici olanı ise vade yapısı değişiyor. Yani bugün ortalama 32-34 gün olan vade yapısı 90 gün ve üzerine çıkıyor. Türkiye ekonomisi için çok olumlu bir gelişme. Bizde temdit edilen hesapların enflasyona endeksli mevduat hesaplarına dönüş oranı şu anda yüzde 26 seviyelerinde” bilgisini verdi.

Üstünsalih, bu durumun bankaya zarar verip vermeyeceğine ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:

“Biz halka açık bir şirketiz, bilançolarımız şeffaf. Bizim için, önemli olan ülkenin bilançosunun iyi olması. Sonuç itibarıyla kamu kaynaklarını kullanıyorsunuz, bunu yine belirli ölçüde kamuya geri veriyorsunuz.”

Tarih: 19-06-2019

FACEBOOK YORUM
Yorum