içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Öğretmenlerin Hakkı Ödenmiyor

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. 5 Ekin Dünya Öğretmenler Gününü kutlayan Kaya, “Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Pandemi sürecinde çocuklarımızın eğitimi için verdikleri insanüstü çaba için tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Öğretmenlerin Hakkı Ödenmiyor
Haberi Sesli Dinle

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. 5 Ekin Dünya Öğretmenler Gününü kutlayan Kaya, “Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Pandemi sürecinde çocuklarımızın eğitimi için verdikleri insanüstü çaba için tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Öğretmenlerin pandemi sürecindeki çalışmalarını gündeme getiren Kaya, “Öğretmenlerimiz, pandemi sürecinde eğitim verebilmek için evlerinde uzaktan eğitim sitemi kurup, evlerini adeta birer dersliğe dönüştürdüler. Eğitim harcamaları bütçelerini zorlasa da ortalama 7 bin TL tutarındaki bilgisayar, internet, kamera, tahta vd. malzemeleri kısıtlı bütçelerinden karşıladılar. Milli Eğitim Bakanlığından hiçbir destek alamadılar” dedi.

 

Öğretmenlerin kangrenleşen sorunları olduğunu söyleyen Kaya, öğretmen ücretlerinin düşüklüğünü de gündeme taşıdı. “Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı 700 doları geçemiyor.” diyen Kaya, ABD’de ortalama öğretmen maaşının 3 bin dolar, Almanya’da 2-3 bin dolar, Fransa’da 2-3 bin dolar, İngiltere’de 4-5 bin dolar olduğunu söyledi.

Öğretmenlerin çözüm bekleyen sorunlarını sıralayan Kaya,  tüm partilerin seçim dönemlerinde söz verdiği 3600 ek göstergenin verilmediğini, Öğretmenler Kanununun çıkartılmadığını, sözleşmeli ve ücretli öğretmene kadro verilmediği gibi, ücretli öğretmenlerin asgari ücretin de altında açlık sınırında çalıştırıldıklarını ifade etti.

Kaya, “Eş ve çocuklarından ayrı kalan öğretmenlerin sorunlarına pansuman önlemler dışında köklü bir çözüm getirilmedi. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye talepleri karşılanmadı” dedi.

Öğretmen mülakatlarını da gündeme getiren Kaya, “Öğretmen atamalarında Danıştay’ın, “Adayın mülakat puanı KPSS puanının üç puan aşağı ya da yukarısında verilebilir. “ kararına uyulmadı. Ayrıca “20 Haziran 2019 tarihinde, “TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, KPSS puanının aynısının mülakatlarda da verilmesi mutabakatına da uyulmadı.” dedi.

Kaya, AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde 72 bin olan atanmayan öğretmen sayısının 600 bine ulaştığını, buna rağmen öğretmen açığının kapatılmadığını söyledi.  

Atama bekleyen engelli öğretmenleri de unutmayan Kaya, “Atama bekleyen 360 engelli öğretmenin ataması hala yapılmadı.” dedi.

“Pandemi döneminde yüz yüze eğitime geçmek için derslik ve öğretmen açığının kapatılması birinci koşuldur.” diyen Kaya “İvedilikle 20 bin köy okulu açılarak, her okula en az 2 öğrenmen, toplamda ise 40 bin öğretmen ataması yapılmalıdır. Her okula pandemi koşullarını takip edecek en az bir öğretmen, toplamda 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır. Uzaktan eğitimin sağlıklı yapılaması için her okula bir teknoloji öğretmeni, toplamda en az 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır. Yüz yüze eğitim başladığında artacak derslik sayısını ve 4+4+4 eğitim siteminden kaynaklı ortaöğretime başlayan fazladan 600 bin öğrenciyi de göz önüne aldığımızda en az 100 bin öğretmen daha atanmalıdır. Toplamda ise Milli Eğitim Bakanlığının en az 250 bin öğretmen atamasına daha ihtiyacı vardır.” dedi.

 

Kaya, “Türkiye’de ‘Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor.’ diyen anlayışın temsilcileri, pandemi sürecini fırsata çevirerek, eğitimde fırsat eşitliğini tamamen ortadan kaldırıp, bilgisayarı, interneti ve televizyonu olmayan milyonlarca çocuğumuzu eğitimin dışına itti.” diye konuştu.

Öğretmen açığının kapatılması, derslik ihtiyacının giderilmesi, uzaktan ve yüz yüze eğitim sorunlarının çözümü için TBMM’ye bir araştırması önergesi verdiklerini açıklayan Kaya, “Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmedikçe ne öğretmenlerimizin ihtiyaçları, ne uzaktan, ne de yüz yüze eğitim koşullarının hazırlanması mümkün değildir.” dedi.

 

Ankara Milletvekili Yıldırım Kayanın TBMM’de yaptığı Basın Toplantısında şu görüşlere yer verdi: 

 

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor,  saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Pandemi sürecinde çocuklarımızın eğitimi için verdikleri insanüstü çaba için tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.

Öğretmenlerimiz, pandemi sürecinde eğitim verebilmek için evlerinde uzaktan eğitim sitemi kurup, evlerini adeta birer dersliğe dönüştürdüler. Eğitim harcamaları bütçelerini zorlasa da ortalama 7 bin TL tutarındaki bilgisayar, internet, kamera, tahta vd. malzemeleri kısıtlı bütçelerinden karşıladılar. Milli Eğitim Bakanlığından hiçbir destek alamadılar.

Öğretmenlerimiz bu süreçte Vefa Sosyal Destek Gruplarında, Covid-19 hasta takip ekiplerinde, filyasyon ekiplerinde, otogarlarda… vd. alanlarda da görevlendirildiler. Pandemi sürecinde öğretmenlerimiz hakkında olumsuz algı yaratmaya çalışanlara da en güzel yanıtı verdiler.

 

ÖĞRETMENLERİN HAKKI ÖDENMİYOR

Verilen tüm görevleri özveriyle yürüten öğretmenlerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Ancak haklarını ödemek için de bir çabanın olmadığını üzülerek görüyoruz. Yıllardır kangren olmuş sorunlar hala çözüm bekliyor.

• Tüm partilerin seçim dönemlerinde söz verdiği 3600 ek gösterge hala verilmedi. (Kanun değişiklik teklifi verdik)

• Öğretmenler Kanunu çıkartılmadı. (Kanun teklifi verdik)

• Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlere kadro verilmedi. Ücretli öğretmenler asgari ücretin de altında, açlık sınırında çalıştırılıyor.  

• Eş ve çocuklarından ayrı kalan öğretmenlerin sorunlarına pansuman önlemler dışında köklü bir çözüm getirilmedi.

• Öğretmen maaşlarında iyileştirme yapılmadı.

-Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı 700 doları geçemiyor.

-ABD’de ortalama öğretmen maaşı 3 bin dolar

-Almanya’da 2-3 bin dolar

-Fransa’da 2-3 bin dolar

-İngiltere’de 4-5 bin dolar

 

• 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye talepleri karşılanmadı.

• Öğretmen atamalarında Danıştay’ın, “Adayın mülakat puanı KPSS puanının üç puan aşağı ya da yukarısında verilebilir. “ kararına uyulmadı. Ayrıca “20 Haziran 2019 tarihinde, “TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, KPSS puanının aynısının mülakatlarda da verilmesi mutabakatına da uyulmadı.

• Evlerinden uzaktan eğitim yapan öğretmenlere hiçbir ekonomik destek verilmedi.

• 2002 yılında 72 bin olan atanmayan öğretmen sayısı 600 bine ulaşmasına rağmen, öğretmen açığı kapatılmadı.

• Atama bekleyen 360 engelli öğretmenin ataması hala yapılmadı.

 

YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN ÖĞRETMEN AÇIĞI KAPATILMALI

Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2020 istatistiğine göre örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı 1 milyon 117 bin 686, bu öğretmenlerin 942 bin 936'sı devlet (resmi) okullarda, 174 bin 750'si özel okullarda görev yapmaktadır.

 

Pandemi döneminde yüz yüze eğitime geçmek için derslik ve öğretmen açığının kapatılması birinci koşuldur.

• İvedilikle 20 bin köy okulu açılarak, her okula en az 2 öğrenmen, toplamda ise 40 bin öğretmen ataması yapılmalıdır.

• Her okula pandemi koşullarını takip edecek en az bir öğretmen, toplamda 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır.

• Uzaktan eğitimin sağlıklı yapılaması için her okula bir teknoloji öğretmeni, toplamda en az 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır.

• Yüz yüze eğitim başladığında artacak derslik sayısını ve 4+4+4 eğitim siteminden kaynaklı ortaöğretime başlayan fazladan 600 bin öğrenciyi de göz önüne aldığımızda en az 100 bin öğretmen daha atanmalıdır.

Toplamda ise Milli Eğitim Bakanlığının en az 250 bin öğretmen atamasına daha ihtiyacı vardır.

 

YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN DERSLİK İHTİYACI KARŞILANMALI

Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2020 verilerine göre devlet okullarındaki dersliklerdeki ortalama öğrenci sayısı 26’dır.  Bu sayı Bilim Kurulunun pandemi sürecinde yüz yüze eğitim için açıkladığı 15 öğrenci ortalamasının çok üstündedir. Her derslikte 15 öğrenci olması için 424 bin 659 dersliğe daha ihtiyaç vardır. Pandemi sürecinde ikili eğitim yapılacağını varsaydığımızda ise en az 212 bin 329 dersliğe ihtiyaç duyulmaktadır.

 

TÜRKİYE PANDEMİ SÜRECİNDE EĞİTİMDE SINIFTA KALDI

Dünya ülkelerinde de eğitim sistemi pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. Ancak geçen 8 ay içinde çoğu ülke tedbirlerini alarak, ihtiyaçlarını hızlıca tamamlayarak kısmen ya da tamamen yüz yüze eğitime geçti. Rusya, Çin, İsveç, Norveç, Danimarka, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde yüz yüze eğitim başladı. Kanada, Amerika ve Avusturalya gibi ülkelerde ise bölgesel olarak okulların uzaktan ya da yüz yüze eğitimine izin verildi.

Türkiye’de ise “Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor” diyen anlayışın temsilcileri, pandemi sürecini fırsata çevirerek, “eğitimde fırsat eşitliğini” tamamen ortadan kaldırıp, bilgisayarı, interneti ve televizyonu olmayan milyonlarca çocuğumuzu eğitimin dışına itti.

Öğretmen açığının kapatılması, derslik ihtiyacının giderilmesi, uzaktan ve yüz yüze eğitim sorunlarının çözümü için TBMM’ye bir araştırması önergesi verdik.

Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmedikçe ne öğretmenlerimizin ihtiyaçları, ne uzaktan, ne de yüz yüze eğitim koşullarının hazırlanması mümkün değildir.

Tüm zorluklara ve imkansızlıklara rağmen umutlarını hep diri tutan öğretmenlerimizin, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun…

Tarih: 05-10-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum