içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Çok Önemli COVID-19 Keşfi: Hastaların Bağışıklığı En Az 8 Ay Sürüyor

Avustralyalı araştırmacılar, COVID-19’a yakalanan kişilerin virüse karşı bağışıklığı en az 8 ay boyunca koruduğunu keşfetti.

Çok Önemli COVID-19 Keşfi: Hastaların Bağışıklığı En Az 8 Ay Sürüyor
Haberi Sesli Dinle

Avustralyalı araştırmacılar, COVID-19’a yakalanan kişilerin virüse karşı bağışıklığı en az 8 ay boyunca koruduğunu keşfetti.

Araştırmanın aşıların virüse karşı uzun süre boyunca koruma sağlayacağına dair bugüne kadarki en güçlü kanıtı sağladığı vurgulanıyor.

Önceki çalışmalarda, enfeksiyon sonrasında vücudun ürettiği ilk dalga antikorların ilk birkaç ayda azaldığı belirlenmiş, bu da kişilerin virüse karşı bağışıklıklarını hızla kaybedebilecekleri endişelerine yol açmıştı.

Yeni araştırma ise bu kaygıları azalttı.

Çalışma, Monash Üniverisitesi’nden Doç Dr Menno van Zelm’in öncülük ettiği bir ortak çalışmanın sonucu ve bugün MedRxiv’de yayımlandı.

Araştırmacılar, insan bağışıklık sisteminde hafıza B hücresi adını verdikleri virüsün yol açtığı enfeksiyonu “hatırlayan” özel bir hücre tespit etti. Yeniden virüse maruz kalma durumunda hafıza B hücresi, koruyucu antikorların üretimi yoluyla koruyucu bir bağışıklık tepkisini tetikliyor.

Araştırmacılar, 25 COVID-19 hastasıyla çalıştı ve enfeksiyona yakalanma sonrası 4’üncü gün ve 242’nci günde 36 kan örneği aldı.

Diğer çalışmalarda olduğu gibi, antikor tepkilerine bakıldı ve enfeksiyondan sonraki 20 günün ardından virüse karşı antikorların azalmaya başladığı görüldü.

Fakat tüm hastalar virüsün iki bileşeninden (uç ve nüklecapsid proteinleri) birini tanıyan hafıza B hücrelerine sahip olmaya devam etti.

Bu virüse özel hafıza B hücreleri, enfeksiyondan sonraki 8 ay boyunca var olmaya devam etti.

Doç Dr van Zelm, sonuçların virüse karşı herhangi bir aşının etkinliği konusunda ümit verdiğini belirtti ve durumu dünya çapında virüse yakalanan milyonlarca kişiden sadece birkaç gerçek yeniden enfeksiyon örneği olmasıyla açıkladı.

Uzman, “Bu sonuçlar önemli çünkü COVID-19’a yakalanan kişilerin kesinlikle gerçekten virüse ve hastalığa karşı bağışıklığı koruduğunu gösteriyorlar” dedi.

Van Zelm, “Bu, herhangi bir COVID-19 aşısının sağlayabileceği potansiyel koruma konusunda var olan kara bir buluttu ve bir aşı ya da aşılar geliştirildiğinde uzun vadeli koruma sağlayacağı konusunda gerçek ümit verdi” dedi.

Tarih: 24-11-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum