içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ENSİA’nın Temiz Enerji Birikimi Kırgızistan’ın Hizmetinde

Yenilenebilir ve Temiz Enerji sektöründe Türkiye’nin en kapsamlı kümelenme adresi olan Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu’ndan oluşan bir heyet, yenilenebilir enerji alanında son yıllarda dikkat çeken çalışmalara imza atan Kırgızistan’a üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

ENSİA’nın Temiz Enerji Birikimi Kırgızistan’ın Hizmetinde
Haberi Sesli Dinle

DOST VE KARDEŞ ÜLKE KIRGIZİSTAN’DA ÜST DÜZEY TEMASLARDA BULUNAN ENSİA HEYETİ, EKONOMİ VE TİCARET BAKAN YARDIMCISI AİNURA USENBEKOVA TARAFINDAN KABUL EDİLDİ.

KIRGIZİSTAN EKONOMİ VE TİCARET BAKAN YARDIMCISI AİNURA USENBEKOVA:

“HÜKÜMETİMİZ TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR. TÜRK ŞİRKETLERİNİN BU ALANDAKİ YATIRIMLARINA HER TÜRLÜ İDARİ VE BÜROKRATİK KOLAYLIĞI SAĞLAMAKTAYIZ.”

ENERJİ SANAYİCİLERİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (ENSİA) BAŞKANI ALPER KALAYCI:

“KIRGIZİSTAN, BAŞTA GÜNEŞ ENERJİSİ OLMAK ÜZERE YENİLENEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ YATIRIMLARINDA ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL VAAT EDİYOR.”

Yenilenebilir ve Temiz Enerji sektöründe Türkiye’nin en kapsamlı kümelenme adresi olan Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu’ndan oluşan bir heyet, yenilenebilir enerji alanında son yıllarda dikkat çeken çalışmalara imza atan Kırgızistan’a üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Başkan Yardımcısı Murat Güler ve Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Oğuzer’den oluşan heyet; Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Ainura Usenbekova tarafından kabul edildi.

“HÜKÜMETİMİZ TEMİZ ENERJİYE

BÜYÜK ÖNEM VERİYOR”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Usenbekova, Kırgızistan hükümetinin ülkedeki yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarının artmasına büyük önem verdiğini belirterek, ülkede yatırım yapmayı düşünen tüm yabancı şirketlere idari ve bürokratik kolaylığı sağladıklarını belirtti.

Kırgızistan’da rüzgar ve güneş enerjisi ile küçük hidroelektrik santralleri için teknoloji ve ekipman temininin KDV’den muaf olduğunu ifade eden Ainura Usenbekova; enerji verimliliği gereksinimlerini karşılayan bina ve yapılardaki emlak vergisini yüzde 50 azalttıklarını ve hidroelektrik santrallerinin inşası sırasında tarım ve ormanlara verilen zararın tazmini için arazi mevzuatında değişiklikler yapıldığını aktardı.

SON YILLARDA DİKKAT ÇEKEN İVME

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı da, dost ve kardeş ülke Kırgızistan’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Dost ve kardeş ülkenin temiz enerji yatırımlarında son yıllarda dikkat çeken bir ivme yakaladığını kaydeden Kalaycı, Kırgızistan Rüzgâr ve Güneş Enerji Santralleri Derneği ile ENSİA arasında iş birliği protokolü imzaladıklarını hatırlattı.

İki ülke arasındaki yatırım iklimini daha da iyileştirmek için tüm kurumsal birikimlerini Kırgızistan’ın hizmetine vermeye hazır olduklarına işaret eden Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“AJANDALARIMIZ DOPDOLU OLARAK YURDUMUZA DÖNÜYORUZ”

“Dört gün süren temaslarımızda Kırgızistan Rüzgâr ve Güneş Enerji Santralleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Kunduz Kırbaşeva, Enerji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren National Energy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurlan Sadykov ve Uluslararası İşbirliği Proje Uygulama Departmanı Başkanı Bekov Kubanych, Milli Kalkınma Ajansı Direktör Yardımcısı Sn. Bardinov Nurzhan Arzykulovna ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin Genel Sekreteri Doç. Dr. Oktay Özgül ile bir araya geldik. İki ülke arasında yapılacak temiz enerji yatırımlarına yönelik işbirliği protokolümüzü imzaladık.

Yaptığımız toplantılarda ülkenin potansiyeli ve yatırımcılara sağlanan avantajlar konusunda kapsamlı bilgiler aldık. Temaslarımızın sonunda ajandalarımız dopdolu olarak yurdumuza dönüyoruz. Bu temaslarımız sırasında bizlere yardımlarını esirgemeyen Bişkek Büyükelçiliğimiz Ticaret Ataşesi Sayın Hüseyin Koç beye özellikle teşekkür ediyoruz. Edindiğimiz tüm bilgileri ve izlenimleri üyelerimiz başta olmak üzere tüm temiz enerji paydaşlarımıza raporlayarak paylaşacağız. İki kardeş ülke arasında temiz enerji köprüsü kurmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

Tarih: 28-08-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum