içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Eski “Yancı”, Şimdi “İsyancı”

1 Haziran’da kahvehanelerin yeniden açılacak olmasına en çok “yancılar” sevindi. Ancak daha sonra gelen üzücü haber onları kahretti. Çünkü pandemiden dolayı, yeni masa oturma düzenlerinde “yancı” tabir edilen kişilere yer yoktu.

Eski “Yancı”, Şimdi “İsyancı”
Haberi Sesli Dinle

Rıfat Yörük

Mizahi Asparagas

1 Haziran’da kahvehanelerin yeniden açılacak olmasına en çok “yancılar” sevindi. Ancak daha sonra gelen üzücü haber onları kahretti. Çünkü pandemiden dolayı, yeni masa oturma düzenlerinde “yancı” tabir edilen kişilere yer yoktu.

Kahvehane sahipleri de çay, meşrubat satışını artıran yancılarla ilgili karara üzüldüler.

Ancak onlar üzülürken, okey ve iskambil tutkunları ise bu karara çok sevindi. Zira tüm masraflarını ödedikleri yetmiyormuş gibi, arkadaşlarına yanda oturanın eli hakkında bilgi vererek oyunun tadını kaçırıyorlardı.

 

Yancılar örgütleniyor

2,5 aydır hasretle bekledikleri oyun masalarına artık alınmayacaklarını öğrenen yancılar, sosyal medyada buluşarak örgütlenme kararı aldılar. Dernek kurulana kadar geçici başkanlığa emekli asker Nadir Yandançarklı’yı seçen yancılar, gerekirse kendi kahvehanelerini kurmayı, icabında da sanal âlemdeki oyunlarda yancılığı sürdürmeyi kararlaştırdılar.

Sosyal medya üzerinden ilk açıklamasını yapan Başkan Yandançarklı “eski yancıyız ama şimdi isyancıyız!” dedi. Kuracakları dernek bünyesine sadece kahvehane yancılarını değil; vapurda, metroda başkasının okuduğu gazeteye boynunu uzatan, başkasının çektiği fotoğraf karesine giren yancıları da alacaklarını kaydeden Yandançarklı açıklamasını şöyle sürdürdü;

 

Kılıçdaroğlu destek verdi

“Hükümetten, yancılarla ilgili kararını acilen değiştirmesini bekliyoruz. Bu konuda Ana Muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bize destek vererek ‘geçmişte Sayın Baykal’ın yanında çok yancılık yaptım. Kahvehane ziyaretlerimde oyuncuları çok izledim, çaylarını içtim. Dolayısıyla yancılığı doya doya yaşadığım için sizleri çok iyi anlıyorum. Merak etmeyin! Yancılık bitmez, yancılar tükenmez!’ dedi.”

 

 “Üzerlerse yancıyı, yaşatırız sancıyı!”

Başkan Yandançarklı, yancılığın ülkemizde önemli bir yeri olduğunu, bazı kahvehanelerde temel haklarının tespit edilerek duvarlara bile asıldığını hatırlatarak “unutulmasın ki, yancı, kahvehanenin temel taşıdır, kesinlikle vazgeçilemez! Monoton geçen oyunlara muhabbetleriyle renk katan yancılar, icabında “yedek” görevini de üstlenmekte ve oyunculardan birisi masadan kalkmak zorunda kaldığında hemen yerine oyuna dahil olarak aksamayı önlemektedirler.

Dolayısıyla küçük esnafın toparlanması, ekonominin çarklarının yeniden dönmesi için ‘yancılık’ çok önemlidir. Hükümetten en kısa zamanda bir müjde bekliyoruz. Yoksa kendileri bilirler! Üzerlerse yüzbinlerce yancıyı, seçimde yaşarlar büyük sancıyı!” diye konuştu.

Tarih: 30-05-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum