içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Hiper-Gerçekçi İnsansı Robotlar Geliyor

Rus Promobot şirketi Vladivostok kentinde hiper-realistik insansı robotların geliştirilmesi için araştırma merkezi kurdu. Şirketin yeni laboratuvarında insansı robotlar için hiper-gerçekçi derilerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülüyor.

Hiper-Gerçekçi İnsansı Robotlar Geliyor
Haberi Sesli Dinle

Rus Promobot şirketi Vladivostok kentinde hiper-realistik insansı robotların geliştirilmesi için araştırma merkezi kurdu. Şirketin yeni laboratuvarında insansı robotlar için hiper-gerçekçi derilerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülüyor.

Rus Promobot şirketinin Vladivostok’ta açtığı yeni laboratuvar, yeni hiper gerçekçi insansı robotların deri görevi gören dış yüzeyi için özel polimerler ve 3D yazıcı yöntemini kullanıyor.

Şirketin diğer bölümlerinde ise hareketlerin işlenmesi için donanım ve yazılımların yanı sıra metal çerçevelerin geliştirilmesiyle ilgileniyor.

​Konuyla ilgili Rus basınına konuşan yeni laboratuvarın başkanı heykeltraş Pyotr Çegodayev, “Amacımız sadece gerçekçi değil, ayrıca göz alıcı insan benzeri robotlar yapmak, biraz estetik dokunuş katmak. Burada, Vladivostok’ta bunu yapmak için gerekli tüm koşullara sahibiz, yakın zamanda nitelikli bir atılım gerçekleştireceğimizden eminim” dedi.

ARTIK BİLİM KURGU HİKAYESİ DEĞİL

HAYATIN GERÇEĞİNE DÖNÜŞTÜ

Teknoloji ve bilgisayarlaşmanın en üst düzeye çıktığı çağda yaşıyoruz. Endüstri 4.0 devrimiyle robotik ve yapay zeka endüstrisi alanında yapılan çalışmalarda büyük ilerlemeler gerçekleşiyor. Önceleri bilim kurgu filmlerine konu olan insansı robot, artık bir hikayeye konu olmaktan öte tam da hayatlarımızın gerçeği haline gelişmiş durumda.

KENDİ ARALARINDA DİL GELİŞTİRİDİLER

Geçmiş yıllarda laboratuvalarda geliştirilen 2 yapay zeka robotu, kendi aralarında bilinmeyen bir dil geliştirip konuşmaya başlayınca, konuyu çözemeyen Facebook mühendisleri bu iki robotun fişini çekme kararı almıştı.

İNSANSI ROBOT ÜNİVERSİTE DE DERS VERDİ 

Yapay zeka destekli teknolojiler, genel halkın yanı sıra son birkaç yıl içinde yerel yönetimler tarafından da kabul görmeye başladı. Böylece geliştiriciler ve araştırmacılar robotik alanındaki yeni uygulama alanlarını daha dinamik ve kısıtsız yollarla keşfetmeyi başardılar. Bu sayede, çocuklar ve yaşlılar için öğretmen ve bakıcı robotlardan, Suudi Arabistan hükümeti tarafından vatandaşlık verilmiş ve büyük bir şöhrete sahip olan robot Sophia'ya kadar uzanan heyecan verici sonuçlar ortaya çıktı. Şimdi, bilim adamları sınırları daha da zorluyor ve insansı robotların akademik çevrede nasıl işleyeceğini inceliyorlar. West Point'teki ABD Harp Akademisi’nde yapılan bir deneyde Bina48 adlı kadın robotun gerçek bir üniversite ortamında ders vermede neler yapabileceğini incelediler.Aldıkları sonuçlar beklenenden daha iyiydi.

İNSANSI ROBOTLARIN ADAPTASYONU

Beklendiği gibi, Bina48 için en büyük engellerden birisi, diğer birçok robotta olduğu gibi, bir ortama girdiğinde nasıl bir tepkiyle karşılaşacağıdır.Her bir farklı insansı robotta insanların robotlar hakkında edindikleri algılar çarpıcı biçimde değişmektedir.Yani her yeni etkileşim türüyle, bir robotun neleri başarabileceğine dair düşüncelerimiz giderek değişir. Bu deneyde ise ilgili kişiler sınıftaki öğrencilerdi. Geliştiriciler bu konuyla ilgili faktörleri göz önüne alarak verilecek dersi tek bir bilim disiplini etrafında toplamadı ve Bina48'in bir ahlak felsefesi dersi vermesini uygun gördü.

Araştırmacılar Bina48’e bilgileri analiz etme, konuyu anlatma, özetleme, soru sorma ve soru yanıtlama gibi yapay zeka algoritmalarını ekledi. Yapay zeka geliştiricileri, Bina48'i dersine hazırlarken önceden derste ele alınacak konular hakkında bilgi edindi. Sadece genel bilgilerin sunulmadığından emin olmak için Bina48’e öğretilecek bilgileri dikkatli bir şekilde seçtiler. Bina48, savaş felsefesi ve politik felsefe alanında birçok eser, yazı ve makale okudu. Yapay zeka algoritması ile bu bilgileri analiz ederek okuduğu yazılardan yararlandı ve öğrencilerin sorduğu her türlü soruya cevap verebildi. Sıkı hazırlık sayesinde, sınıfta oldukça canlı bir etkileşim vardı. Dersten önce, öğrenciler robotun hileli olabileceğini veya dersin bir tür gösteri şeklinde olabileceğini düşündüler. Daha sonra, Bina48 soruları ince ayrıntılarıyla cevapladı ve öğrencilerin bu düşünceleri kayboldu. İlginç olan kısım ise Bina48’in anlattıklarını öğrencilerin not alması oldu. Bu deneyde Barry ve Maj. Scott Parsons, 100 öğrenciyle birlikte Bina48'in hareketlerini gözlemleme fırsatı buldular. Ders sonlandığında Bina48, diğer robotların eğitilmesi için ilham kaynağı oldu.

EĞİTİMDE YAPAY ZEKALI ROBOTLAR İLE GELECEĞE BAKIŞ

Parsons'ın belirttiği gibi, uygulamanın amacı Bina48 ile herkesi şaşırtarak yapay zekanın sınıftaki öğretimi destekleyip desteklemeyeceği ve öğrencilerin ilgisini arttırıp arttırmayacağını görmekti. Geçmişte, Bina48 eğitim almak amacıyla olsa bile sınıflarda sahne alıyordu. Bu eğitimlerden birisini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Yapay zekanın, sınıftaki üniversite profesörünün sonunu getireceği konusunda çok az fikir birliği olmasına rağmen, bu tür deneyler ile yapay zeka uygulamalarının gün geçtikçe gelişeceği kaçınılmaz bir gerçektir. Bina48’in sahip olduğu konuşma ve anıları içeren veri tabanı sayesinde ileride insansı robotların ölen kişilerin kimliğine bürünmesi amaçlanmaktadır.

Sonuçta; insansı robotlar herhangi bir olayda onlar gibi düşünüp tepki verebilecek ve o kişiliklerin daimi olmasını sağlayacaktır.

Tarih: 21-03-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum