içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İran'ı Terkedip İzmir'e Yerleşen Arya Kamalı: Başarımı Türkiye Cumhuriyetine Borçluyum

Çağdaş minyatür sanatçısı Arya Kamalı, “Sanat bir şişede saklanmış duygudur, bir hayal değildir" diye konuşan Arya Kamalı, gençlik yıllarında babası ve ağabeyi sayesinde minyatür sanatıyla ilgilenmeye başladı.

İran'ı Terkedip İzmir'e Yerleşen Arya Kamalı: Başarımı Türkiye Cumhuriyetine Borçluyum
Haberi Sesli Dinle

Arya Kamalı: Başarımı

Türkiye Cumhuriyetine Borçluyum

Çağdaş minyatür sanatçısı Arya Kamalı,  “Sanat bir şişede saklanmış duygudur, bir hayal değildir" diye konuşan Arya Kamalı, gençlik yıllarında babası ve ağabeyi sayesinde minyatür sanatıyla ilgilenmeye başladı. 

İzmir'de yaşayan minyatür sanatçısı Arya Kamalı, İran’da yaşanan siyasi çalkantılar sonrasında Amerika hayali kurmaya başlar. Bu hayal ile önce Türkiye’ye gelir. İzmir’e yerleşen Arya Kamalı Gıda mühendisliği okurken bir taraftan da minyatüre devam etti. Üniversiteyi bitirmeden hayatında önemli bir karara vardı. “Ben İzmir’de minyatür sanatını en güzel şekilde icra edeceğim” diyerek bu alanda bir yolculuğa başladı. ‘Tek amacım minyatürlerimde kendi stilimi yakalamak idi. Bunu da başardım’ diyen Arya Kamalı, yaşadıklarını ve sanatına dair duygularını Nesrin Limanlı’ya anlattı.

MİNYATÜRE İLGİM ÇOCUK YAŞLARDA BAŞLADI

Arya Kamalı kimdir?

Arya Kamalı İran Gazvin doğumluyum. Ailem şehrin tanınmış ailelerindendi. Sanata ve edebiyata önem veren hatta dedelerim Hasan Sabaha uzanan bir ailedendir.

Minyatüre ilgim çocuk yaşlarda başladı. Babam ve abim resim yaparlardı. İran’da Lise de okurken yaşanan siyasi çalkantılar beni Amerika hayali ile Türkiye’ye İzmir’e getirecekti. Gıda mühendisliği okurken bir taraftan da minyatüre devam ettim. Üniversiteyi bitirmeden zaten karar vermiştim. Ben İzmir’de minyatür sanatını en güzel şekilde icra edeceğim diye. Ve Tarih de buna şahitlik edecek. Ve etti de... Tek amacım minyatürlerimde kendi stilimi yakalamak idi. Bunu da başardım sanırım.

Bunu nasıl başardınız?

Şu anki başarımı sevgili Türkiye Cumhuriyetine ve de sanatın kendisine borçluyum elbette. Bu duygumu anlatmaya kelimeler yetmez. Tanrıya şükranlarımı sunuyorum.

ARYA KAMALI ULUSLARARASI KÜLTÜR MERKEZİ İLE

SANATI DAHA FAZLA İNSANLARA ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ

Gelecek planlarınız nelerdir?

Naçizane insanlara bildiğimi aktarmaya çalışıyorum ve hayalimdeki olan ve nihayet kurduğum Arya Kamalı Uluslararası Kültür Merkezi ile daha çok sanatı yaymak daha fazla insanlara ulaşmak...

SANAT ÜNİVERSİTESİ KURMAK İSTİYORUM

Kendi stilini yakalamış bir sanatçı olmak kolay değildir. Başka projeleriniz var mı?

Belki de son hayalim, Allah zaman ve olanak sağlar ise, bir Sanat Üniversitesi kurmak istiyorum. Bağımsız, özgün ve hiç bir kuruma bağlı olmayan yek bir üniversite. Diğer taraftan birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Arya Kamalı Kültür Merkezine (Kemeraltında) hepinizi davet ediyoruz.

Tarih: 20-12-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum