içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Meğer Virüslere Karşı Direnç Oluşturacak En Büyük Silah Onlardaymış

Yeni bir araştırma, lamaların vücudunda üretilen bir maddenin, nörovirüslere karşı etkili olabileceğini ortaya koydu…

Meğer Virüslere Karşı Direnç Oluşturacak En Büyük Silah Onlardaymış
Haberi Sesli Dinle

Lamalar, ölümcül virüslerle

savaşabilen bir silaha sahip!

Yeni bir araştırma, lamaların vücudunda üretilen bir maddenin, nörovirüslere karşı etkili olabileceğini ortaya koydu…

İnsanlar gibi, deve ailesine mensup olan lamalar (Llama glama) da enfeksiyona karşı korunmak için antikor üretir. Ancak develerde ve akrabası olan türlerde bulunan antikorlar, insan vücudundakilere kıyasla çok daha küçük olduğundan, “nanobodi”(İng. Nanobody) olarak bilinir.

Baylor College of Medicine'dan bir araştırma ekibi, lama nanobodilerini farklı norovirüs gruplarına karşı test etti. Çalışmada kullanılanlar arasında GII.4 alt grubu insanlarda en yaygın olanı. Aynı zamanda tedavisi daha zor olan yeni varyantlara dönüştüğü de biliniyor.

Michigan Üniversitesi'nden Moleküler Biyolog olan Wilhelm Salmen, “Baskın GII.4 türüne bağlanan M4 adlı bir nanobodi ile çalıştık. Farklı norovirüs türlerini nötralize etme yeteneğini test ettik. Amaç, insan hücrelerini enfekte etmelerini önlemekti” diye konuştu.

Lama nanobadisi, norovirüslere karşı etkili oldu!

M4, GII.4 ile enfekte olmuş laboratuvarda yetiştirilen yapay bağırsaklar üzerinde test edildi. Araştırmacılar çok küçük ölçeklerde lama nanobodisinin, GII.4'ün yanı sıra eski varyantlarıyla da etkileşime girdiğini ve onları nötralize ettiğini gözlemledi.

Norovirüste, sadece virüs partikülü nefes aldığında açığa çıkan, dinlenme ve yükselme yapıları arasında gidip gelen gizli bir bölge bulunuyor. Araştırmada M4 nanobodisinin bu bölgeyi tanımlayabildiği görüldü.

Baylor Tıp Fakültesi'nden moleküler biyolog Bidadi Venkataram Prasad, “Bu durumun, virüsün hücrelere bağlanması ve onları enfekte etmesi için önemli olduğunu düşünüyoruz" diyor. Söz konusu durum virüsün yayılmasını sağlarken, aynı zamanda onu savunmasız bırakıyor. Bilim insanları norovirüsün bu özelliğini daha önce de incelemişti. Ancak bu yeni araştırma enfeksiyonun gerçekleşmesi için şekil değiştirmenin gerekli olduğunu doğrulamaya yardımcı oluyor.

M4 nanobodi, norovirüsü kararsız bir duruma iterek bu açıkta kalan boşluğa yerleşiyor ve bu sayede virüsün bulaşması durduruluyor. İlk aşamalarında olan bu araştırma, henüz insanlarda test edilmedi. Ancak her yıl yüz milyonlarca hastalığa ve 200.000'den fazla ölüme neden olan bu virüslere karşı umut verici bir saldırı yöntem olduğu söylenebilir.

Çalışmayı yürüten ekip, bu yöntemin mevcut ve yeni norovirüs türleriyle mücadelede faydalı olacağını ve aşı geliştirmede virüs partiküllerinin dinamiklerinin nasıl analiz edileceği konusunda bilgi vereceğini umuyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Natura Communitaons dergisinde yayımlandı.

Tarih: 24-12-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum