içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Recep Özekinci; Depremde Çelik Konstrüksiyonun Önemi Ortaya Çıktı

Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyerek tüm ülkeyi yasa boğan büyük felaketin ardından 1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle açıklamalarda bulundu. Özekinci, yaşanan büyük depremde çelik konstrüksiyonun öneminin ortaya çıktığına dikkat çekti.

Recep Özekinci; Depremde Çelik Konstrüksiyonun Önemi Ortaya Çıktı

Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci,

Depremde çelik konstrüksiyonun önemini vurguladı

İzmir Aliağa sanayi bölgesinde yer alan, 2022 yılından bu yana faaliyetini sürdüren, Türkiye’nin ilk üçünde bulunan İzmir’in en büyük sıcak daldırma galvaniz firması Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyerek tüm ülkeyi yasa boğan büyük felaketin ardından 1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle  açıklamalarda bulundu. Özekinci, yaşanan büyük depremde çelik konstrüksiyonun öneminin ortaya çıktığına dikkat çekti.

Recep Özekinci yaptığı açıklamada, yaşanan felaketle çok acı bir biçimde tekrar anladığımız önlem almanın önemini vurgularken, bina yapımında kullanılan malzemelerin özelliklerinden de bahsetti. Aynı zamanda yüksek inşaat mühendisi olan Özekinci; betonun son derece karmaşık bir malzeme olduğunu, inşaatlarda çeşitli beton türlerinin kullanılmasını, betonun kimyasal, fiziksel ve mekanik özelliklerini ve metallerle olan ilişkisini devam eden çalışmalarının konusu haline getirdiğini belirtti.

“İnşaat demiri paslandıkça betona zarar verir”

Özekinci, “Güçlendirici çelik çubuklar (inşaat demiri) mukavemet sağlamak için betona gömülür. Yapının ömrü boyunca bütünlüğü ve performansı için de kritik öneme sahiptir. Beton gözenekli bir malzeme olduğundan, su, klorür iyonları, oksijen, karbon dioksit ve diğer gazlar gibi aşındırıcı elementler beton matrisine girerek sonunda inşaat demirine ulaşır. Bu aşındırıcı elementlerin konsantrasyonu çeliğin korozyon eşiğini geçtiğinde, inşaat demiri paslanmaya başlar. İnşaat demiri paslandıkça, çubuğun etrafında basınç oluşur ve bu da betonun çatlamasına, lekelenmesine ve nihayetinde dökülmesine neden olur” dedi.

 Sözlerine içinde bulunduğu sektörün yapılarla ilişkisini anlatarak devam eden Özekinci, 450-455 derecedeki erimiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplanma yöntemi olan sıcak daldırma galvanizin inşaat demirlerinde kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

“Galvaniz kaplama inşaat demirinin dayanıklılığını arttırır”

Özekinci;“İnşaat demirinin başarısızlığı, yapısal kapasitenin tehlikeye girmesine veya başarısız olmasına yol açtığından, erken inşaat demiri arızasına karşı korunmak çok önemlidir. Atmosferde olduğu gibi galvanizli inşaat demiri de çeliğin betondaki ömrünü uzatır. Betondaki korozyon mekanizmaları atmosferik maruziyetten oldukça farklıdır ve en büyük faktörlerden biri klorür konsantrasyonudur. Galvanizli inşaat demiri, siyah çelikten en az dört ila beş kat daha yüksek klorür konsantrasyonuna dayanabilir ve daha düşük pH seviyelerinde pasifleşerek korozyon hızını yavaşlatır. Daha yüksek klorür toleransına ek olarak, galvanizli inşaat demirinden çinko korozyon ürünleri oluştuğunda, bunlar demir oksitten daha az hacimlidir ve fiilen çubuktan uzaklaşır. Daha az hacimli çinko parçacıkları çubuktan (galvanizli kaplama) uzaklaşarak beton matrisin gözeneklerine geçer. Bu göç, demir oksit parçacıklarının neden olduğu basınç oluşumunu ve parçalanmayı önler” diye konuştu.

Özekinci 1-7 Mart Deprem Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada son olarak, “Yaşadığımız bu büyük felakette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dilerim. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza da büyük geçmiş olsun. Yaşanan bu büyük felaketin bir kez daha yaşanmamasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Tarih: 01-03-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum