içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Sun Tekstil 23 ortakla birlikte PLASTICE Projesi’nde yerini aldı

Sun Tekstil, içerisinde yer aldığı PLASTICE Projesi’yle atıklardan geri dönüşüm yolu ile elde edilen ipliklerin tekrar tekstil ürünü üretiminde kullanımını gerçekleştirecek.

Sun Tekstil 23 ortakla birlikte PLASTICE Projesi’nde yerini aldı
Haberi Sesli Dinle

Sun Tekstil 23 ortakla birlikte PLASTICE Projesi’nde yerini aldı

Atıklardan elde edilen iplikler tekstilde yeniden hayat bulacak

Sun Tekstil, içerisinde yer aldığı PLASTICE Projesi’yle atıklardan geri dönüşüm yolu ile elde edilen ipliklerin tekrar tekstil ürünü üretiminde kullanımını gerçekleştirecek.

PLASTICE Projesi; Plastik atıkların döngüsel ekonomiye katılması için yeni teknolojilerin kullanıldığı ve Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa’nın teknoloji vizyonunu hayata geçirmek amacıyla yürütülen Horizon Europe Programı kapsamında desteklenen bir proje olarak dikkat çekiyor. PLASTICE Projesi, 8 farklı ülke ve 23 kuruluştan oluşan bir proje konsorsiyumu ile hayat geçirilmeye hazırlanıyor.

23 ortakla 48 aylık bir sürede gerçekleştirilecek

Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk, sürdürülebilirlikte başarının sırrının dünya markalarından ve müşteriden bir adım önde olmak olduğunu belirterek, “Plastikler gündelik hayatımızda oldukça fazla kullanılmakta olup, günlük yaşantının yarattığı en büyük atık kalemlerinden birisi haline gelmiş durumda. Bu nedenle plastik içeren ürünlerin kullanım ömrü sonunda çöpe atılmak yerine geri dönüştürülmeleri ve mümkünse farklı kullanım alanlarında değerlendirilmeleri gerekiyor. PLASTICE Projesi’ni 23 ortakla 48 aylık bir sürede hayata geçireceğiz.Proje kapsamında Sun Tekstil olarak, atıklardan geri dönüşüm yolu ile elde edilen ipliklerin tekrar tekstil ürünü üretiminde kullanımını gerçekleştireceğiz” dedi.

Yakılarak bertaraf edilen plastik atıkların

geri dönüşümü için çözüm üretilecek

PLASTICE Projesi’nin Horizon Europe Programı kapsamında desteklenen bir proje olduğunu vurgulayan Ünlütürk, “Proje süresince elde edilen bilgi birikimi, kurulan iş birlikleri ve çözüm ortaklıkları sayesinde Sun Tekstil’in tekstil atıklarını üretimde tekrar kullanabilir hale gelmesi için gereken bilgi birikimini elde edeceğiz. Daha sonra da sürdürülebilir bir üretim modeline geçiş yapacağız. Proje kapsamında yapılan tüm çalışmalar için bir ürün yaşam döngüsü analizi yapılarak, projenin sürdürülebilirlik yönü de dokümante edilecek. PLASTICE Projesi’nin amacı, şu anda yakılarak veya gömülerek bertaraf edilen plastik atıkların geri dönüşümü için yenilikçi ve takip edilebilir çözümler geliştirilmesini sağlamak ve bu sürdürülebilir çözümler ile ilgili otoritelere bir yol haritası sunmak. Bu projenin bir parçası olduğumuz için de çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.  

PLASTICE Projesi hakkında detayları da paylaşan Ünlütürk, şöyle devam etti:

Dört farklı yeni teknoloji geliştirilecek

“Proje kapsamında, ayrıştırılması güç olan ve başka malzemelerle karışık halde bulunan plastik atıkları işlemek için özel olarak tasarlanmış dört farklı yeni teknoloji geliştirilecek. Bu amaç doğrultusunda, ambalaj ve tekstil sektörü atıklarının geri dönüştürülüp, yüksek fiyatlı ürünlerin üretilmesi için yeniden kullanılabileceği bir döngüsel ekonomi modeli oluşturulacak.  Mümkün olan en verimli şekilde endüstriyel ölçekte uygulanabilir hale getirilecek. Ayrıca, bu süreçlerde gereken enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanmasını da hedefliyoruz. Bu yaklaşım ile tüm süreçlerdeki karbon ayak izini minimum düzeye indirmek de mümkün olabilecek. Böylece, tekstil sektörünün de aralarında bulunduğu farklı sektörlerin atığı olarak ortaya çıkan plastiklerin kimyasal olarak geri dönüştürülerek değer zincirine yeniden katılması sağlanacak ve hem ekonomik hem de çevresel bir değer yaratılacak.”

Sun Tekstil A.Ş. Hakkında: Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde 312’nci sırada yer alan Sun Tekstil, kurulduğu 1987 yılından bu yana hazır giyim perakende sektöründe faaliyet gösteren global markaların çözüm ortağı olarak kadın giyim koleksiyonları tasarlıyor, üretiyor, tedarik ve satışını gerçekleştiriyor. İzmir ve Manisa’daki iki üretim tesisi ve konfeksiyon tedarikçileri aracılığıyla ayda 3 milyon adeti aşan ürüne imza atıyor, 1500 yeni tasarım geliştiriyor ve üretiminin yüzde 90’dan fazlasını ihraç ediyor. Hizmet sunduğu markaların global ağıyla birlikte ürünleri 100’e yakın ülkede tüketicilerle buluşan Sun Tekstil’in kumaş üreten Ekoten Tekstil unvanıyla İzmir’de ve Sun Textile LTD UK unvanıyla İngiltere’de kurulmuş iki bağlı ortaklığı bulunuyor.  Sun Tekstil 20 Mayıs 2022’de Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlamıştır. Halka  arzdan sonra 30 Haziran 2022 tarihinde yapılan 2021 yılı Olağan Genel Kurulu’nda Şirket’in yasal kayıtlarda bulunan net dağıtılabilir dönem kar tutarının 124.255.925,26 TL olduğu görüşülmüş ve tamamının dağıtılması kararlaştırılmış olup, 20 Temmuz 2022 tarihinde ödeme gerçekleştirilmiştir.

Tarih: 16-11-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum