içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Tarihin En Düşük Faiz Oranıyla Konut Satışları Zirveye Ulaşacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 4’lü kredi paketinde konut kredisi faizleri cumhuriyet tarihindeki en düşük seviyeyi görerek yüzde 0,64’e geriledi. İZTO meclis üyesi ve KAMDER başkanı Niyazi Gültekin faiz indirimi ile pandemi sürecinde gerileyen konut satışlarının zirveye ulaşacağını söyledi.

Tarihin En Düşük Faiz Oranıyla Konut Satışları Zirveye Ulaşacak!
Haberi Sesli Dinle

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 4’lü kredi paketinde konut kredisi faizleri cumhuriyet tarihindeki en düşük seviyeyi görerek yüzde 0,64’e geriledi.  İZTO meclis üyesi ve KAMDER başkanı Niyazi Gültekin faiz indirimi ile pandemi sürecinde gerileyen konut satışlarının zirveye ulaşacağını söyledi.

Kamu Bankaları’nın 4’lü kredi paketinde konut sektörüne çok büyük destek çıktı. Sıfır konutta faiz oranları 0,64’e, ikinci elde yüzde 0,74’e düşürüldü. Vade oranları 180 aya uzatılırken İstanbul, İzmir ve Ankara’da kredi kullanım miktarı 500 bin TL’den 750 bin TL’ye çıkarıldı.

İzmir Ticaret Odası meclis üyesi ve Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı Niyazi Gültekin konut kredisi paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

CUMHURİYET TARİHİNDEKİ EN DÜŞÜK ORAN

Niyazi Gültekin, konut satışlarının Kovid-19 etkisiyle yarı yarıya düştüğü bu dönemde açıklanan desteğin sektöre cansuyu olacağını ifade etti. Açıklanan konut kredi faizlerinin Türkiye tarihindeki en düşük konut kredisi faiz oranı olduğunu belirten Gültekin, “Piyasaların en iyi olduğu 2013 yılında bile konut kredisi faiz oranları 0,68’e kadar inmişti. Bugün açıklanan konut kredisi faiz oranları tarihteki en düşük oran. Faiz indiriminin etkisi anında sektöre yansıyacaktır. Pandemi etkisiyle nisanda yüzde 55 düşen konut satışları haziran itibariyle yeniden yükselişe geçecektir. Normalleşme sürecinin de başlamasın etkisiyle konut satışları zirveyi görecektir.”

 

NORMALLEŞMEYLE BİRLİKTE SATIŞ OFİSLERİ VE

ŞANTİYELERDE ÇALIŞMALAR HIZ KAZANACAK

Normalleşme sürecinin başlaması ile beraber satış ofisleri ve şantiyelerdeki faaliyetlerin hızlanmaya başlayacağını belirten Gültekin, “Normalleşme sürecinin başlaması sektöre pozitif yansıyacak. Hem ofislerde hem de şantiyelerde sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları gözetilerek çalışmalara hız verilecek. Faiz indiriminin etkisiyle satış ofislerindeki yoğunluk artacak.”

 

STOKLAR TAMAMEN TÜKENECEK

Kamu bankalarının açıkladığı 0,79 faiz oranıyla konut stoklarının önemli oranda eridiğini hatırlatan Niyazi Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, “2018 ve 2019’da sektörün önemli sorunlarından biri de stok fazlalığıydı. Faizlerdeki indirimlerle beraber stoklar önemli ölçüde azaldı. Faizlerin 0,64’e düşürülmesiyle stoklar tamamen tükenecektir. Şu anda yeni inşaat yatırımları olmadığı için yılın ikinci yarısında ciddi bir talep artışı olacak. Pandemi sürecinin sona ermesiyle inşaat yatırımları yeniden başlayacaktır. Sonbaharda yeni projelerin start alacağını öngörüyoruz.”

 

YENİ YAPILAN KONUTLAR DAHA PAHALI

OLACAK, SON FIRSATI KAÇIRMAYIN!

İnşaat maliyetlerindeki artıştan dolayı yeni inşa edilecek konutların daha pahalı olacağını belirten Gültekin son olarak şu ifadelere yer verdi, “Piyasalardaki durumdan dolayı yeni inşaatlar başlamadığı için maliyet artışları fiyatlara tam olarak yansıtılmadı. Yeni yapılacak olan konutlar daha maliyetli olacağından fiyatlar da daha yüksek olacak. Vatandaşlar stokta olan son konutlar için hızlı davranmalı.Şu anda faiz oranları ve ödeme şartları çok cazip. Konut fiyatları çok cazip. Vatandaşlar bu fırsatı kaçırmamalı”

Tarih: 01-06-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum