içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Türkiye'de “RES 4.0” Dönemi Başladı

Rüzgâr enerjisi sektörü yüksek mühendislik ürünü dijital akıllı teknolojilerinin dünyada ilk ve en hızlı şekilde hayata geçirildiği sektörlerin başında geliyor. Türkiye’de de 8 bin 300 Megavat kurulu güce sahip olan RES yatırımları da, dünyadaki en yüksek teknoloji ürünü makine ve ekipmanları kullanıyor.

Türkiye'de “RES 4.0” Dönemi Başladı
Haberi Sesli Dinle

TÜRKİYE’DE “RES 4.0” DÖNEMİ BAŞLADI

DOÇ. DR. CENK SEVİM:

“BİR ÜLKENİN ENERJİ SİSTEMİNDE HANGİ KAYNAKTAN, NE ZAMAN, NE KADAR VE HANGİ VERİMLİLİKTE ENERJİ ÜRETİLEBİLECEĞİNİN BİLİNMESİ, O ÜLKENİN ENERJİ POLİTİKALARININ BELİRLENMESİ KADAR ESASLI BİR SORUNDUR.”

“AKILLI TEKNOLOJİLER VE YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI İLE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ (RES) ARTIK SADECE ENERJİ ÜRETMİYOR. ÜZERLERİNDE YER ALAN YÜZLERCE SENSÖR; METEOROLOJİK VERİLERDEN RÜZGÂR ŞİDDETİNE, ELEKTRİK ŞEBEKELERİNDEKİ YOĞUNLUKTAN, ENERJİ ÜRETİM TAHMİNLERİNE KADAR KADAR YÜZLERCE VERİYİ 7 GÜN 24 SAAT ÖLÇÜYOR. ENERJİ ÜRETİM MİKTARLARI YÜZDE YÜZE YAKIN DOĞRULUKLA TAHMİN EDİLEBİLİYOR. “

Rüzgâr enerjisi sektörü yüksek mühendislik ürünü dijital akıllı teknolojilerinin dünyada ilk ve en hızlı şekilde hayata geçirildiği sektörlerin başında geliyor. Türkiye’de de 8 bin 300 Megavat kurulu güce sahip olan RES yatırımları da, dünyadaki en yüksek teknoloji ürünü makine ve ekipmanları kullanıyor.

Dışarıdan bakılınca, ‘rüzgâr esince dönen ve elektrik üreten makinalar’ gibi görünen Rüzgâr Enerji Santralleri (RES), sahip oldukları yüksek teknolojili sensörler ile onlarca parametredeki binlerce veriyi 7 gün 24 saat veri toplayarak analiz edebiliyor.

 

WINDBABA EĞİTİMLERİNDE TEKNOLOJİ

Sektöre adım atmak isteyen her seviyedeki profesyonele online eğitim sağlayan ve Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) onaylı sertifikalandırma fırsatı sunan Windbaba’nın eğitim başlıkları arasında, santrallerde kullanılan akıllı teknolojiler ve enerji üretimlerine etkisi de bulunuyor.

Doç. Dr. Cenk Sevim, 2020 yılında tüm dünyada yaşanan pandemi etkisine rağmen yenilenebilir enerjiye küresel ölçekte 235 milyar dolar yatırım yapıldığını belirterek, santrallerde kullanılan teknolojilerin baş döndürücü hızla geliştiğini, Türkiye’deki yatırımların da bu dönüşümü en yakından izleyen yatırımlar arasında yer aldığını söyledi.

 

7/24 ON BİNLERCE VERİ TOPLANIYOR

Operasyonda olan rüzgâr türbinlerinde yer alan yüzlerce sensörden gerçek zamanlı olarak on binlerce yüzlerce verinin toplanıp depolandığına dikkat çeken Sevim, “Akıllı elektrik şebekelerine olan yönelim ile birlikte rüzgâr enerjisi sekötründe de akıllı teknolojiler ve dijitalleşme kullanılmaya başlandı. Bu alanda kullanılan akıllı teknolojilerin uygulama alanlarından ikisi büyük veri analizi ve yüksek doğruluk seviyesinde enerji üretim tahminidir. Bu verilerin paylaşımında veri birleştirme ve veri madenciliği metotları öne çıkarken, santrallerin operasyonel verimliliği artıyor, işletme ve bakım maliyetleri azalıyor.” dedi.

Rüzgâr enerjisinde kurulu gücün ve İzmir örneğinde olduğu gibi santrallerinin bölgesel yoğunluklarının artması sonucunda, elektrik şebekesindeki stabilitenin korunabilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Cenk Sevim, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

ENERJİ POLİTİKASI KADAR ÖNEMLİ

“Bir ülkenin enerji sisteminde hangi kaynaktan, ne zaman, ne kadar ve hangi verimlilikte enerji üretilebileceğinin bilinmesi, o ülkenin enerji politikalarının belirlenmesi kadar esaslı bir sorundur. Özellikle kısa dönemli enerji üretim tahminin yüksek doğruluk oranıyla yapılması bu açıdan büyük önem taşıyor. Enerji üretim tahmininde doğruluk oranın yükseltilebilmesi için sahaya özel rüzgâr hızı modelinin doğru analiz edilmesi gerekiyor. Günümüzde rüzgâr hızı modellerinin kurgulanmasında süper bilgisayarlardan yararlanılıyor.Oluşturulan rüzgâr hızı modellerine türbinlerin operasyonel karakteristiklerinin de eklenmesiyle rüzgâr santralleri için proaktif bakım sistematikleri oluşturulmaya başlandı. Bu model ve sistematiklerin kullanılmasıyla rüzgâr santrallerinin operasyonel verimlilikleri önemli oranda yükseltilebiliyor.”

Tarih: 29-12-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum