içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Türkiye Sinema Sektörü İçin Yeni Gelişme: Oyuncu Seçimleri İçin Yapay Zeka Algoritması Geliştirildi

Mersin Üniversitesi'nde yeni bir yapay zeka çalışması yapıldı. Proje kapsamında yapay zeka kullanılarak oyuncu seçimleri için algoritma oluşturuldu.

Türkiye Sinema Sektörü İçin Yeni Gelişme: Oyuncu Seçimleri İçin Yapay Zeka Algoritması Geliştirildi
Haberi Sesli Dinle

Türkiye sinema sektörü için yeni gelişme:

Oyuncu seçimleri için yapay zeka algoritması geliştirildi

Mersin Üniversitesi'nde yeni bir yapay zeka çalışması yapıldı. Proje kapsamında yapay zeka kullanılarak oyuncu seçimleri için algoritma oluşturuldu.

Mersin Üniversitesi'nin desteklediği ve yürütücülüğünü Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Barış Bağcı’nın yaptığı proje kapsamında Türkiye'deki sinema sektöründe oyuncu seçimi için yapay zeka algoritması geliştirildi.

YAPAY ZEKA BAZI DETAYLARI YAKALAYAMADI,

KENDİMİZE HAS ALGORİTMA OLUŞTURDUK''

Projeyle yapay zekanın sinema sektöründe etkin kullanımının gösterilmesinin amaçlandığı kaydeden Prof. Dr. Gökhan Barış Bağcı, yapılan araştırmanın Türk sinema sektöründe çığır açıcı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bağcı, “Yapay zekanın hangi sektörlerde kullanılabileceğini düşündük. Bu noktada en yakın alanın Türk sineması, casting (oyuncu seçimi) alanı olduğunu gördük. Çalışmamız toplam 2 sene sürdü. Dataları topladıktan sonra yapay zekanın bilinen algoritmalarını kullandık ve belli sonuçlar elde ettik. Ama kullanılan bu algoritmaların sistemdeki bazı durumları yakalayamadığını görünce ufak değişiklikler yaparak kendimize has algoritma oluşturduk. Yaklaşık yüzde 93 olasılıkla bir aktör ya da aktristin en başarılı döneminin geçmiş ya da geçmemiş olduğunu bulduk. Böylelikle siz bir casting ajansı olarak aktör ya da aktristi projenize dahil etmek istediğinizde yararlı olup olmadığını yapay zeka denetimiyle bulmuş olduk. Bu çalışmaya ağ teorisi eklenerek hangi aktör ya da aktristin birlikte uyumlu şekilde çalışabildiğini de bakılabilir” dedi.

'HOLLYWOOD İLE ORANLAR AYNI...

KÜLTÜRDEN BAĞIMSIZ OLARAK SEKTÖR ZOR'

Yaptıkları çalışmayla oyuncuların yaş, cinsiyet gibi etkenlere bağlı olarak kariyerlerini sürdürme ve sektöre katılım oranlarına dair de verileri paylaşan Prof. Dr. Bağcı, “Sinema sektörü için bir diğer bulgu ise bizim aktör ya da aktriste olarak tanığımız insanların yüzde 75’inin sadece bir projede yer almış olması. Aktör ya da aktrislerin sadece yüzde 1’i 30 yıllık kariyer yapabilme şansına sahip olmuşlar. Bu oranlar Hollywood ile yaklaşık olarak aynı. Dolayısıyla kültürden bağımsız olarak sektörün çok zor bir sektör olduğu ve bizim dizilerde gördüğümüz aktör ya da aktrislerin yüzde 25’lik kayıtlı bir dilimi oluşturduğunu gösteriyor. Bir diğer ilginç veri ise 55 yaşın sınır olması. 55 yaşına kadar erkeklerin kadınlara göre daha fazla projede yer aldığını görüyoruz. 55 yaşından sonra iş değişiyor. Kadınlar daha fazla projede yer alıyor. Aktrislerle karşılaştırıldığında 55 yaşında bir erkeğin projede yer alması daha az görülüyor” diye konuştu.

SPOR TAKIMLARINDA DA KULLANILABİLİR

Yapay zekanın gelecekte bir çok sektörde performans belirleyici olarak kullanacağını belirten Prof. Dr. Bağcı şunları söyledi:

“Çalışmalarımızın da gösterdiği gibi sektörlerde başarı ölçütü oluşturulması da yapay zeka ile mümkün. Geliştirdiğimiz yöntem spor takımlarında kullanılabilir. Yakın zamanda yapay zekanın birçok alanda kullanılabileceğini görüyoruz. Dünya için yeni bir konu Türkiye için yeni bir konu. Bizim de bu tür çalışmaları yapabileceğimizi göstermek istedik.”

Tarih: 05-08-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum