Yeni Bir İttifak mı Doğuyor?
Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan arasında karşılıklı 3'lü işbirliğini geliştirmeye yönelik yeni adımlar atmak üzere bir araya geldi. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, "Türkiye-Azerbaycan-Pakistan, üçlü işbirliğimizi yoğunlaştırmaya ve derinleştirmeye karar verdik" dedi.
Pakistan, Türkiye ve Azerbeycan kararını dünyaya duyurdu
Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan bakanlar düzeyinde karşılıklı 3'lü işbirliğini geliştirmeye yönelik yeni adımlar atmak üzere bir araya geldi. İkincisi gerçekleştirilen zirveye ilşkin olarak Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, "Türkiye-Azerbaycan-Pakistan, üçlü işbirliğimizi yoğunlaştırmaya ve derinleştirmeye karar verdik" dedi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, "Türkiye-Azerbaycan-Pakistan, üçlü işbirliğimizi yoğunlaştırmaya ve derinleştirmeye karar verdik" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile görüştü.
Kureyşi, yaptığı açıklamada "Türkiye-Azerbaycan-Pakistan, üçlü işbirliğimizi yoğunlaştırmaya ve derinleştirmeye karar verdik" dedi.
Çavuşoğlu ise Türkiye-Azerbaycan-Pakistan toplantısına ilişkin "Bugün güvenlik, istikrar ve refahı artırma konusunda önemli kararlar verdik" mesajını verdi.
"Dünya, Türkiye ile ilişkimize gıpta ediyor"
Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mücahid Enver Han, "Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkiler emsalsiz olmakla beraber dünya genelinde gıpta ediliyor" dedi.
Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mücahid Enver Han, Türkiye ve ülkesi arasındaki ilişkilere dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
TÜRKİYE İKİNCİ EVİMİZ
Han, Türkiye'nin "ikinci evleri" olduğunu belirterek, "Esasen biz iki ülke, tek milletiz." diye konuştu.
Türkiye ve Pakistan'ın siyasi, askeri ve halklar arasında irtibat bağlamında yaşamın tüm alanlarında birlikte hareket ettiğine dikkati çeken Han, ilişkilerin tarihten bu yana gelişerek sürdüğünü ifade etti.
Han, kardeş ve dost iki ülkenin sadece ortak kültürel ve dini bağlar paylaşmadığına dikkati çekerek aynı zamanda ortak sınama ve çıkarları bulunduğunu söyledi.
"Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkiler emsalsiz olmakla beraber dünya genelinde gıpta ediliyor." diyen Han, bunun nesillerden nesillere aktarılması gerektiğini kaydetti.
Han, Kıbrıs meselesi, Suriye ve Irak'a ilişkin diğer güvenlik sınamaları ve terörle mücadele bağlamında Pakistan'ın Türkiye’nin yanında olduğunun altını çizdi.
PKK DEAŞ AÇIK TEHDİT
Söz konusu sınamaların üstesinden gelmek için iki ülke arasındaki iş birliğinin sürmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Han, PKK ve DEAŞ'ın açık tehditler olduğunu, Pakistan'ın da kendi sınırlarında benzer sınamalarla mücadele ettiğini belirtti.
Türkiye ve Pakistan'ın bölgede ve özellikle Müslüman ülkeler için istikrar, barış ve refah sağlamaya yönelik ortak bir vizyonu bulunduğunu belirten Han, Türkiye'nin Azerbaycan'a sağladığı desteğin de bunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.
Han, "Savunma alanında Türkiye ve Pakistan arasında artan iş birliğini memnuniyetle karşılıyorum. Örnek bir ilişki tesis ettik." vurgusunda bulunarak bu çerçevede iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin verimli bir şekilde sürdüğünü belirtti.
Türkiye'nin savunma sanayi üretiminde önemli ilerlemeler kaydettiğine dikkati çeken Han, bu çerçevede Türkiye'nin ürettiği insansız hava araçlarının (İHA) Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ'da elde ettiği başarıda kilit rol oynadığını ifade etti.
Han, benzer bir şekilde Pakistan'ın da savunma sanayinde önemli gelişmeler kaydedildiğini, iki ülkenin bu alandaki iş birliğinin sürmesi gerektiğini söyledi.
Her iki ülkenin farklı savunma kabiliyetleri bulunduğunu ifade eden Han, "Askeri iş birliğinin ekonomik iş birliği üzerine inşa edilmesi gerekiyor. Ortak projeler, tatbikatlar, üretim, eğitim, teknoloji paylaşımı iki ülke arasında savunma alanında ortak iş birliği alanları olarak ön plana çıkıyor." bilgisini paylaştı.
Keşmir açıklaması
Dünya düzeninde değişiklikler olduğuna ve tek kutuplu düzenden çok kutuplu düzene kayma başladığına dikkati çeken Han, bu durumun da yeni sınamaları beraberinde getirdiğini belirtti.
Han, dünya genelinde ekonomik kaygıların ahlaki değerlerin önüne geçtiğini; Filistin, Keşmir ve Azerbaycan’daki durumların bunu açık bir şekilde gösterdiğini belirtti.
Keşmir meselesine ilişkin Türkiye'ye sağladığı destekten ötürü teşekkür eden Han, "Bölgede önemli bir sınama ve güvenlik tehdidine dönüşen ve daha geniş bir alana etki etme riski bulunan Keşmir meselesini, Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, Dışişleri Bakanınız (Mevlüt Çavuşoğlu) ve TBMM Başkanınız (Mustafa Şentop) uluslararası platformlarda gündeme getirdi, bundan ötürü müteşekkiriz." dedi.
Pakistan’ın Hindistan'a "barış elini uzattığını" ancak bunun Yeni Delhi tarafından reddedildiğini kaydeden Han, esasen Pakistan'ın komşu ülkelerle dostane ilişkiler yürütmek istediğini söyledi.
Han, Hint "vekil örgütlerinin (proxy)" Afganistan'da faal olduğunu, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştıklarını ve bazı terör saldırılarından sorumlu olduklarına dikkati çekti.
Hindistan'ın 2019'da Pakistan'a yönelik hava saldırısına da değinen Han, "Bu büyük bir hataydı. (Hindistan Başbakanı Narendra) Modi siyasi bir amaç elde etmek için yaptı. Komşu ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmedi, savaş nedeniydi ve cevap vermemiz gerekiyordu. Cevabımız güçlü ve netti." değerlendirmesinde bulundu.
Han, Hindistan'ın bu olaydan
ders çıkarması gerektiğinin altını çizdi.
Bölgesel dinamiklerle ilgili ise Han, dünya gücü ve bir ekonomik deve dönüşen Çin'le ilişkilerinin çok iyi seyrettiğini, iki ülkenin siyasetten askeri alanda olmak üzere birbirini desteklediğini bildirdi.
Han, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) projesinin bir ekonomi ve ticaret projesi olarak bölgeye barış, refah ve istikrar getireceğini ifade etti.
Afganistan’daki gelişmelere dair ise Han, barış sürecine Pakistan'ın destek verdiğini ve tüm sınamalara rağmen olumlu sonuçlanacağına dair ümitli olduklarını kaydetti.
Han, "İstikrarlı bir Afganistan inşa edilmesi Pakistan’ın çıkarına." değerlendirmesinde bulundu.
Tarih: 14-01-2021