içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yine Binlerin Üstünde, Türkiye'de Koronavirüs Nedeniyle 22 Kişi Hayatını Kaybetti, 1041 Yeni Tanı

Sağlık Bakanlığı tarafından 8 Temmuz koronavirüs tablosu, vaka, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 1041 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 22 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 208 bin 938, can kaybı 5 bin 282 oldu. Bakan Koca, son tablonun ardından önemli uyarılarda bulundu.

Yine Binlerin Üstünde, Türkiye'de Koronavirüs Nedeniyle 22 Kişi Hayatını Kaybetti, 1041 Yeni Tanı
Haberi Sesli Dinle

 Sağlık Bakanlığı tarafından 8 Temmuz koronavirüs tablosu, vaka, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 1041 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 22 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 208 bin 938, can kaybı 5 bin 282 oldu. Bakan Koca, son tablonun ardından önemli uyarılarda bulundu.

 

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

-Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın nedeninin düğünler olduğunu gördük.

-Hıfzısıhha kurulları ve emniyet teşiklatımızdan verilen bildirimlere göre 81 ilde 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kalmıştır. Oysa tedbirlere kendiliğinden uyulmalıydı, yaptırıma gerek duyulmamalıydı. Bazı illerde vaka sayısı pik seviyesine ulaşıyor.

-Bazı büyük kentlerde en yüksek haftalık vaka sayıları salgının 5. haftasında görülmüştü. Tedbirlerle bunu düşüşler izledi. 13 ilimizde en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşılmaktadır. Yeni vakalar belli illerde yoğunlaşmaktadır.

Uzun mücadelenin sonunda iyi bir yerdeyiz. Sizden 3 ayla 1 hafta sonunun rakamlarının aynı olması üzerinde düşünmenizi isterim. Şu anda dünyada yaklaşık 12 milyon Covid vakası olduğunu hatırınızda tutmanızı istirham ediyorum.

Süreçte pekçok ülkenin sağlık sistemi çökme tehlikesi yaşadı. Ülkemizin durumu birçok yönden iyi olmakla birlikte ilk can kaybımızı açıkladığımız 11 Mart gecesindeki acımız devam ediyor. Dün 19 insanımızı kaybettik. Sizden bu ölümlerin önlenebilir sebeplere bağlı olduğunuzu hatırlamanızı isterim.

Maske tüm dünyada kabul gören önemli tedbirdir. Yakın mesafede maske tek başına yetersizdir. Mesafe kuralı tüm dünyada tartışılmaz tedbirdir. El temizliği olmazsa olmaz kuraldır. Dünya hastalığın yayılmasına karşı her ne başarı gösteriyorsa bu kurallara uyabildiği ölçüde gösteriyor.

Salgının kontrolden çıktığı ülkeler tedbirlerin ya terk edildiği ya da zaten yetersiz olduğu ülkelerdir. Yüzde yüz tedbirlere uyumun sağlanabileceğini biliyoruz. Dün yeni vaka sayımız 1053'dü. İstatistiklere göre aralarından bir bölümü yoğun bakıma gidecek, bir kısmı solunum cihazına bağlanacak, aralardan belki birileri bilincini kaybedecek. Sizce acaba bu hastalar kurallara uymadığı için mi yakalandı. Hastalığın bulaşmasını kurallara karşılıklı uyarsak önleyebiliyoruz.

Hastalığın bugünlerde öne çıkan yayılma ortamlarını açıklamalarımızdan, medyadan biliyorsunuz. Nişan törenleri, düğünler, taziyeler, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asker uğurlamaları, sahiller, plajlar, kapalı ortak mekanlar.

 

"ÇOK SAYIDA VAKANIN

KAYNAĞININ DÜĞÜNLER OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Büyük kentlerin kalabalığından uzaklaşanlar başka kalabalıkları tercih etmez, mesafe kurallarını fazlasıyla uygularlarsa buna müteşekkir kalırız. Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunu gördük. Cenazeler, taziyeler, mevlitler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne de uğurlanan hiç risk almamalıdır.

 

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İLLER

İstanbul'un piki tamamladığını giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizi. Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz.

İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Anadolu'daki illerimizde ise 14. haftada Hakkari, Kütahya, 16. haftada Bursa, Van, 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ayfon'un pik olduğunu görüyoruz. Anadolu'da birinci dalga devam ediyor. 

Bugüne kadar 1 milyon 364 binden fazla insanı taradık. Ortalama filyasyon süremiz ortalama 48 saatken son günlerde 12'ye indi. 

Ortalama yoğun bakımda kalış süremiz de giderek düşüyor. Yatış süresi 21 22 günden, 3 günlere kadar indiğini, yoğun bakım sürelerinin 18-20 günden 2 günlere indiğini gösteren bir tablo. 

Son 3 gün ortalamasıyla en çok vakanın görülen 7 il: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa. 

en az vaka görülen iller: Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.

 

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELECEK Mİ?

Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi ancak bayram için il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebilir. Bayrama göre illerdeki vaka seyrine göre il hıfzıssıhha kurulu bu anlamda il bazında bir takım kısıtlamalar söz konusu olabilir. Gelecek hafta yine konuşacağız. 

 

OKULLARIN AÇILMASI

Uygulanamayacak hiçbir şeyi önermek istemeyiz. Uygulanabilir olduğuna öğrencilerimiz için en uygun olan çözüm şeklini geliştirme noktasındayız. 31 Ağustos'ta okulların açılacağı bir takvim belirtilmesi gerektiği için açıklandı. Salgının seyrine göre online, uzaktan erişim önerilebilir. Karar, bakanlar kurulunun alacağı bir karar. Bu anlamda 4 metrekare konusu, kapalı alanın 4 metrekare olması şeklinde. Sınıfta 1 metre mesafenin korunması. Detaylarla ilgili Bilim Kurulu çalışmaya devam edecek.

Tarih: 08-07-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum