içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Berat Gecesi: “Kaderimizin Belirleneceği Gece”

Mübarek zaman diliminin en güzel gecelerinden birine daha bizi kavuşturan Rabbimize sonsuz şükürler olsun. Bu gece, Şaban ayının 15.  mübarek berat gecesi,  kurtuluş, af,  temiz ve suçsuz çıkma aklanma, arınmagecesidir. Tefsirlerde bu gecenin dört ayrı adı olduğu bildirilmektedir. Bu geceye,  Mübarek Gece, Berat Gecesi, Sakk Gecesi, Rahmet Gecesi…denilmiştir. Bu isimler,  bu gecenin faziletini ve önemini daha iyi vurgulamak için söylenen hepsi birbirinden anlamlı isimlerdir.Bu isimler, Allah’ın kullarına lütfettiği ilahi lütuflar, müjdeler ve hediyeleri içermektedir.

Berat Gecesi Yüce Kitabımız Kuranı Kerimde şu şekilde açıklanmaktadır;“Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızda ayırd edilir." (Duhan Suresi, 2-4) ayetinde geçen vetefsirlerde  detaylı açıklanan, Şabana ayının 15. Gecesi olan Berat Gecesidir.  Bu gecenin özelliklerine bakarsak, gecenin Müslümanlar için ne kadar önemli ve fazileti büyük bir gece olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Ayette belirtildiği gibi bir kulun kaderinin belirlendiği, hikmetli işlerin ayırımına başlandığı gecedir.İbni Abbas'tan rivayet edildiğine göre, hikmetli işlerin birbirinden ayırd edilmesi şu şekilde olmaktadır. Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir. Rızıkla alakalı defterler Mikail (a.s) verilir. Savaşlarla depremlerle ilgili defterler Cebrail (a.s) verilir. İnsanların işleri, ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil (a.s)’a, ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail (a.s) teslim edilir. Bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesinde başlar, Kadir Gecesinde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir.(Hülasatül-Beyan 13:5251, Hak Dili kuran Dili, cilt 7, sayfa 321)Berat Gecesi, Kur’an-ı Kerimin tamamınınLevh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Hz. Muhammed  (s.a.v) ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Bu gece,  Hz. Muhammed (s.a.v.), Şaban’ın on üçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, on dördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatin tamamı verilmiştir.

İlâhi rahmetin bütün âlemi kuşatması. Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in bir hadisinde; “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok, mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim! Yok, mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" (İbnMâce, Sünen, "İkâmetü's-salât", 191.)  diye buyurmustur.

Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.Bu gecede yapılacak ibadetlerinsevaplarının diğer vakitlere nispetle kat kat fazla olduğu gecedir.Peygamber Efendimiz (s.a.v),  Berat gecesini ibadetle geçirmiş af ve bağışlanma dilemiş ve kıldığı namazın secdesinde;

 “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Ya Rabbi! Senden yine sana sığınıyorum. Sen yücesin, Seni layık olduğun şekilde medh-ü sena edemiyorum. Sana layık bir şükürle şükredemiyorum. Sen ancak kendini övdüğün gibisin”  sözleriyle dua etmiştir.

Bazı mâna büyükleri de "Allah’ım, şayet ismimi Saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, 'Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır." (Ra’d Suresi, 39; Mecmuatü’l-Ahzab, 1:597.) sözleriyle dua etmişlerdir.

Böylesine mübarek ve ilahi lütuflarla dolu, bir kulun kaderinin belirleneceği özel bir gecedeyiz. Böyle bir gecede önce kendimizi insanlığımızı, gözden geçirip işlediğimiz günahlar için af dilemeliyiz.Dedikodu, iftira, kin, nefret ve düşmanlık besleme gibi kötü huyları terk etmeli. Birbirimizi sevmeyi öğrenmeliyiz.Bizler iyi bir kul olalım ki, Rabbimizde bizi beratı verilen adı saidler defterine yazılanberatını alıp aklanan kullar arasına girmeyi temenni edelim.

Rahmet kapılarının tan yeri ağdırıncaya kadar açık olduğu bu mübarek Berat Gecesinde,  Allah’ın razı olduğu, dualarını kabul ettiği, güzel kaderler yazdığı kullardan olabilmek için tövbe, ihlas ve imanla yaptığınız dualarınderğah-ı ilahide kabul olmasını diliyorum. Allah’tan mağfireti ayı olan Ramazan-ı Şerife ve bin geceden daha hayırlı olan mübarek Kadir Gecesi’ne kavuşanlardan olmayı, bu mübarek gecenin, Ülkemize ve  Türk-İslam Aleminehayırlara vesile olmasını cenabı Allah’tan  niyaz ediyorum.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum