içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Eğitimin Önemi Ve Eğitimin Dönemleri

 

‘Beşikten Mezara Kadar’ ‘Yaşam Boyu Eğitim’ söylemiyle derecesi, sonsuz boyut ve önem taşıyan Eğitim,  ‘EĞİTİM Kaybetme Riski Olmayan En Büyük Yatırımdır’ gibi çok sayıda söylem ve atasözü ile hayatımızın merkezine oturmuştur.

 

EĞİTİM; Bireylerin, toplumun değerlerini, inançlarını, davranışlarını, yaşam yollarını (mesleklerini) kazanmasını sağlayan, etkin olan, kısaca istenilen davranışları geliştirme sürecidir.

 

Sağlıktan sonra her şeyin başında, konumunda, önemsenen eğitim kavramı, uygulama bazında maalesef gerekli aşamaya gelinememiştir.

 

Toplumun her kesiminde kamunun tüm birimlerince en baş faaliyet ve yatırımlar arasında yer almasına rağmen, amaçlanan hedefe ulaşılamamıştır.

 

Temel değerler kavramlarının oluşması ile aile ortamında başlayan eğitim, yaygın ve örgün eğitim olmak üzere toplumun yaşam ve faaliyetlerinin merkezinde yer alır.

 

ÖRGÜN (FORMAL) EĞİTİM; Okul öncesi (Anaokulu), İlköğretim, Orta Öğretim (Lise ve Meslek Okulları, Yüksek Öğretim, Açık ve Uzaktan Öğretim YAYGIN EĞİTİM; Halk eğitimi, dershaneler, kurslar, hizmet içi ve dışı kurslar, özel eğitim girişimleri gibi safhaları kapsar.

Yüksek lisans, doktora ve akademik kariyer başlıca dönemler olarak hayatımıza yerleşmiştir.

 

Sistematik olan bu dönemler zaman zaman hayatın akışı içinde yer değiştirerek, kısalarak, bazen de tekrar ederek sonuçlanır. Ulaşılan hedef ve elde edilecek; amaç, uygun meslek, uzmanlık, liyakat, uygun ehliyete sahip, kendine, ailesine, ülkesine, insanlığa faydalı insan yetiştirmektir.

 

Mecburi denilebilecek temel ve mesleki eğitimler, bireyi belirli bir konuma başarıya ulaştırmakla beraber hayatın, mesleğin gereklerine göre yer yer, zaman zaman, çeşitli boyutlarda eğitim takviyesine ihtiyaç duyar.

 

Teknolojinin, değişen hayat koşullarının, ihtiyaçların sınırsız olduğu yaşam koşulları gerek birey gerekse toplumlara bilgi, beceri, meslek öğrenmeyi, bazen de değişikliği mecbur kılmıştır.

 

Örgün eğitim dışında, yaygın eğitim kapsamında yaşam boyu devam eden kurslar, stajlar, nitelik geliştirici eğitimler, iş tecrübesi, tecrübe birikimlerinin paylaşımı, çıraklık, ustalık kursları gibi çok sayıda bilgi paylaşımı yaşamın başarılı, etkin olmasını sağlar.

Bu etkinliğin yolu da bilgiye, öğrenmeye, eğitim kurumlarına, girişimlerine, bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi olan kişi kaynaklara değer vermekle, yakın durmakla etkinlik kazanır.

 

Meslek ve kişisel seviyeleri yükseltici, geliştirici kişisel eğitimlere özellikle kurumsal firmalarda ileri seviyede önem verilmekte ancak, kobilerde, bireylerde gerekli önem verilmemesi acı bir gerçektir.

 

İçine girdiğimiz 4.0 endüstri devrimi; başta Eğitim olmak üzere bilişimi, otomasyonu öne çıkarmıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum