içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

“Kobi” lerde Proje Kültürü

Karların minimize, rekabetin aşılması zor duvar olduğu günümüzde her zaman büyük değer arz eden bilgi, tecrübe, teknoloji proje formatı ile önümüze yeni ve değerli bir fırsat haline gelmiştir. Rekabet duvarını aşabilmemizin ve ayakta kalabilmemizin temel koşulu bilinçli, tecrübeli yönetimlerden geçmektedir. AB sürecine girdiğimiz bu dönemde çok çeşitli projeler ile özellikle eğitime yönelik olan destekler 10 yıla yakın süredir ülkemiz gündeminde olmasına rağmen maalesef uygun projeler verilemediği için yeteri oranda istifade edilememiştir. Sorunların aşılmasında; Sivil toplum kuruluşlarının ve yetişmiş insan gücümüzün katkıları bir kıymetli maden kaynağı misali önem arz etmekte olup, yerel ve sivil toplum örgütlerinin sahip çıktığı projelerin başarı şansı yüksektir. Beş yıl önce kurulan Derneğimizde bu şans paralelinde birçok projelere imza atmış, örnek çalışmalarda bulunmuştur. 

 

Başta AB / KOSGEB / İZKA / TÜBİTAK projeleri olmak üzere bir çok  kuruluşun sağladığı, kredi ve hibelere ulaşmanın yolu; proje yapım ve sunumundan geçmektedir. Proje yapımı; Belirli bir kültür, alışkanlık tecrübe ve bilgi ile kararlılık gerektirir.

 

Sivil toplum kuruluşları, akademik kuruluşlar, konusunda tecrübeli ve Güvenilir danışman kuruluşlar ile yapılacak işbirliği projelerin kabul oranını artıracaktır. Günlük iş planlarıyla başlayan; Belirli bir amaç, değer ve sürece bağlı faaliyetler projenin temelini teşkil eder.

       Başlıca proje alanları

•    Kobiler için; Sosyal  ve yatırım projeleri, AR-GE, tarım, mahalli idareler, eğitim, yatırım, meslek oluşumu gibi çok alanlarda proje yapılabilir.

•    Projenin oluşumu 

•    Yapılması  istenilen , yatırım veya faaliyetin tespiti, karar verilmesi 

•    Söz konusu fon veya hibe kaynağına uygun kriter ve önceliklere sahip              olması ,

•    Proje ekip ve sorumlusunun tayini, proje yapacak firmanın temel ve mali bilgilerinin tespiti 

•    Proje mantıksal ve teknik çerçevesinin belirlenmesi

•    Projenin uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, projenin çarpan etkisi gibi hususların tespiti,

•    Projenin fizibilitesi ve gerekli formların doğru doldurulması ile gerekli makama müracaat yapılır.

Kobilerimizde proje alışkanlık ve kültürünün oluşması için; İZKA eğitimleri gibi her kurum ve kuruluşuna proje eğitim ve  eğitim desteklerinin  verilmesi stratejik derecede gerekli bir konudur, uygulanabilecek projeler; Bugünkü krizin atlatılmasında, geleceğimizin garantiye alınmasında en büyük  eylem olacaktır. Kobilerin bu tür etkinliklere duyarlılık göstermesi, destek ve kamu kurumlarının proje eğitimlerine  öncelik vermesi şarttır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum