içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Adil Yaşam Derneği'nden Cezaevleri Raporu

Adil Yaşam Derneği Başkanı M. Haluk Çavuşoğlu, dernek olarak Cezaevlerinde ki sorunlar ve beklentileri içeren hazırladıkları raporu siyasilere ve kamuoyuna duyurduklarını belirterek, yaptıkları çeşitli ziyaretler ile destek beklediklerini açıkladı.

Adil Yaşam Derneği'nden Cezaevleri Raporu
Haberi Sesli Dinle
 
 

Adil Yaşam Derneği'nden Cezaevleri Raporu

Adil Yaşam Derneği Başkanı M. Haluk Çavuşoğlu, dernek olarak Cezaevlerinde ki sorunlar ve beklentileri içeren hazırladıkları raporu siyasilere ve kamuoyuna duyurduklarını belirterek, yaptıkları çeşitli ziyaretler ile destek beklediklerini açıkladı. 

Kamuoyu ve siyasilerin destek vermesini bekledikleri rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı M. Haluk Çavuşoğlu, Adil Yaşam Derneği olarak hazırladıkları raporun içerine ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

"Mahkumların ailelerinin ikamet ettiği bölgedeki cezaevlerinde kalması gerekmektedir. Aksi takdirde maddi manevi mağdur ediliyorlar. Mahkumlar, hastalandığında yoğunluk sebebiyle revire çıkmakta zorluk çekiyor kendi kendine iyileşmesi bekleniyor.

İdari gözlem kurulu mahkuma tehdit amaçlı kullanılıyor keyfi uygulamalar yapılıyor.Ceza infaz sisteminde bulunan 4.4 çift mükerrer suçlar 3/4 'e çekilmeli açık cezaevi ve denetim hakları verilmelidir. Uzlaşmanın olumlu sonuçlar verdiği ifade edildiği halde kapsamı genişletilmiyor.

Uzlaşma genişletilirse binlerce insan çözüme kavuşacak.

İnfaz sistemi 2005 öncesi gibi tek tip olmalıdır. İnfaz hakimleri farklı suçları olan sanıkların cezalarını hatalı hesapladığından dolayı hak ihlalleri oluşmaktadır. Mahkemelerdeki kanaat cezaları kalkmalıdır. Kanaat mahkumun lehine olacaksa kullanılmalıdır, çünkü şüpheden sanık faydalanır.

Cezaevlerinde psikiyatri ilaçları kontrollü verilmeli, düzenli olarak aileye bilgi verilmesi sağlanmalıdır. Kapalı cezaevinde olan görüntülü görüşmenin açık cezaevlerinde de uygulanması gerekmektedir.

Cezasını bitirip denetime çıkan denetimden sonra topluma kazandırılması gereken mahkumların sicillleri silinmeli iş bulup ailelerine bakmaları sağlanmalıdır. Kantin fiyatları makul hale getirilmelidir. Cezaevlerinde soğuk sıcak su problemi çözülmelidir.

Açık cezaevlerinde havalandırma adı altında tüm gün kapıların kapatılıp mahkumların yazın sıcak, kışın soğuk hava şartlarında dışarıda beklemelerine son verilmelidir. Yoğunluktan dolayı 10 kişilik koğuşlarda 30 kişi, tek kişilik koğuşlarda 4-5 kişi kalmaktadır. Açık ve kapalı cezaevi mahkumlarının beslenme ve barınma sorunları çözülmelidir.

Anayasa Mahkemesinin yayınladığı istatistiklerde adil yargılamada hak ihlalleri 31.12.2021 tarihi itibariyle %76,8 (20.084) olarak görülmektedir.

Bu oran 15 Temmuz öncesi fetö'cü hakim savcıların yanlış ve haksız kararları ile oluşmuşken, 15 Temmuz sonrası görevden alındıktan sonra yerlerine gelen tecrübesiz hakim savcıların yanlış ve hatalı kararlara devam etmekte olduğunu göz önünde bulundurarak yargılama hak ihlallerinin 2024 yılında %76,8 den çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.

5275 SAYILI İNFAZ KANUNUNA EKLENEN GEÇİCİ MADDE 10’UN ANAYASA’YA AYKIRI olduğu bu kanunun kendi içinde eşitlenmesini talep ediyoruz.

Ayrıca Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, ''Yargı kararlarının yüzde 99'u geçersiz'' ifadesi yargıdaki durumun vahametini ortaya koymaktadırCumhuriyet tarihinde bugüne kadar çeşitli vesileler ile 47 kez af çıkarılmıştır. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ve Türkiye yüzyılında herkesin ikinci bir şansı hak ettiğini ifade ediyor, ihanet eden değil hata yapanlar affedilir anlayışı ile adli mahkuma genel af talep ediyoruz."

Tarih: 01-08-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum