içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Adil Yaşam Derneğinden Siyasilere Kader Mahkumları Raporu

Adil Yaşam Derneği hazırladığı raporla kader mahkumlarının durumuna dikkat çekti. Mahkumların ailelerinin ikamet ettiği bölgedeki cezaevinde kalması başta olmak üzere ceza infaz yasası ile ilgili sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik hazırlanan rapor siyasilere sunuldu.

Adil Yaşam Derneğinden Siyasilere Kader Mahkumları Raporu
Haberi Sesli Dinle

Adil Yaşam Derneği hazırladığı raporla kader mahkumlarının durumuna dikkat çekti. Mahkumların ailelerinin ikamet ettiği bölgedeki cezaevinde kalması başta olmak üzere ceza infaz yasası ile ilgili çeşitli sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik hazırlanan rapor siyasilere sunuldu. 

Adil Yaşam Derneği Başkanı Başkanı Ö. Haluk Çavuşoğlu, İnfaz sisteminin 2005 öncesi gibi tek tip olması gerektiğini belirterek, adil yargılamada hak ihlalleri başta olmak üzere raporda şu görüşleri dile getirdi:                       

Cezaevlerinde ki Sorunlar ve Beklentiler

"Mahkumların ailelerinin ikamet ettiği bölgedeki cezaevlerinde kalması gerekmektedir.Aksi takdirde maddi manevi mağdur ediliyorlar.
Mahkumlar, hastalandığında yoğunluk sebebiyle revire çıkmakta zorluk çekiyor kendi kendine iyileşmesi bekleniyor.
İdari gözlem kurulu mahkuma tehdit amaçlı kullanılıyor keyfi uygulamalar yapılıyor.
Ceza infaz sisteminde bulunan 4.4 çift mükerrer suçlar 3/4 'e çekilmeli açık cezaevi ve denetim hakları verilmelidir.
Uzlaşmanın olumlu sonuçlar verdiği ifade edildiği halde kapsamı genişletilmiyor.
Uzlaşma genişletilirse binlerce insan çözüme kavuşacak.

İnfaz sistemi 2005 öncesi gibi tek tip olmalıdır. İnfaz hakimleri farklı suçları olan sanıkların cezalarını hatalı hesapladığından dolayı  hak ihlalleri oluşmaktadır.

Mahkemelerdeki kanaat cezaları kalkmalıdır. Kanaat mahkumun lehine olacaksa kullanılmalıdır, çünkü şüpheden sanık faydalanır.

Cezaevlerinde psikiyatri ilaçları kontrollü verilmeli, düzenli olarak aileye bilgi verilmesi sağlanmalıdır.

Kapalı cezaevinde olan görüntülü görüşmenin açık cezaevlerinde de uygulanması gerekmektedir.

Cezasını bitirip denetime çıkan denetimden sonra topluma kazandırılması gereken mahkumların sicillleri silinmeli iş bulup ailelerine bakmaları sağlanmalıdır.
Kantin fiyatları makul hale getirilmelidir.
Cezaevlerinde soğuk sıcak su problemi çözülmelidir.
Açık cezaevlerinde havalandırma adı altında tüm gün kapıların kapatılıp mahkumların yazın sıcak, kışın soğuk hava şartlarında dışarıda beklemelerine son verilmelidir.

Yoğunluktan dolayı 10 kişilik koğuşlarda 30 kişi, tek kişilik koğuşlarda 4-5 kişi kalmaktadır.
Açık ve kapalı cezaevi mahkumlarının beslenme ve barınma sorunları çözülmelidir.
Anayasa Mahkemesinin yayınladığı istatistiklerde adil yargılamada hak ihlalleri 31.12.2021 tarihi itibariyle %76,8 (20.084) olarak görülmektedir.

Bu oran 15 Temmuz öncesi fetö'cü hakim savcıların yanlış ve haksız kararları ile oluşmuşken, 15 Temmuz sonrası görevden alındıktan sonra yerlerine gelen tecrübesiz hakim savcıların yanlış ve hatalı kararlara devam etmekte olduğunu göz önünde bulundurarak yargılama hak ihlallerinin 2024 yılında %76,8 den çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, ''Yargı kararlarının yüzde 99'u geçersiz'' ifadesi yargıdaki durumun vahametini ortaya koymaktadır

Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar çeşitli vesileler ile 47 kez af çıkarılmıştır. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ve Türkiye yüzyılında herkesin ikinci bir şansı hak ettiğini ifade ediyor, ihanet eden değil hata yapanlar affedilir anlayışı ile adli mahkuma genel af talep ediyoruz."

Tarih: 08-07-2024

Ayhan Erdoĝan / 08-07-2024 22:27:00

15 temmuz darbe giisiminden bir kaç ay sonra alındım delillerim araştırılmadi yüzde doksan haklısın diyen hakim ama sana ceza vermek zorundayım dedi yargının üstünde bir güç yargıyı ceza vermeye yönlendirdi İstanbul Mali şube polisinin başıma ördüğü oyundan dolayı sekiz yılım gitti içerde toplumdaki statum sicilim kirlendi adil yargilanmadim her iki cihanda ellerim bu oyunun senaristi polis memuru ve hakimlerin yakasında olacak yüzde 77 anayasaya göre hak ihlalleri var neden kimse yargıdan hesap sormuyor sayın vumhur başkanıma gazeteniz vasıtasıyla sesleniyorum adalet ile başlayan bir partinin genel başkanı siniz adalet bu değil adil bir yargılanma yapilmali binada süre yetmediği için adli mahkuma af verilmedi

Sibel gülışık / 08-07-2024 22:26:00

Slm af istiyoruz eşim 9 aydır ceza evinde mahkemesi oldu ertelendi eşim çok hasta sarılık siroza dönmüş ama maalesef hastaneye götürülmüyor ben tek başıma kaldım kimsem yok eşimden başka eşim hayatı boyunca karakola bile gitmemiş bir insan maalesef hayat şartı yüzünden bir hata yaptı oda pişman ne olur af çıkarılsın eşim Silivri kapalı cezaevinede yatıyor Allah aşkına af çıkarılsın perişan olduk

FACEBOOK YORUM
Yorum