içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Asuman Kafaoğlu-Büke, Tablodaki Kadın Adlı Yeni Kitabında

Yazar ve eleştirmen Asuman Kafaoğlu-Büke, Epsilon’dan çıkan yeni kitabı Tablodaki Kadın – Sanat Tarihinin Kitap Tutkunu Kadınları’nda kadının okuma serüveninin izini sürüyor.

Asuman Kafaoğlu-Büke, Tablodaki Kadın Adlı Yeni Kitabında
Haberi Sesli Dinle

ASUMAN KAFAOĞLU-BÜKE, TABLODAKİ KADIN ADLI YENİ KİTABINDA

SANAT TARİHİNİN KİTAP TUTKUNU KADINLARINI BULUŞTURDU!

Yazar ve eleştirmen Asuman Kafaoğlu-Büke, Epsilon’dan çıkan yeni kitabı Tablodaki Kadın – Sanat Tarihinin Kitap Tutkunu Kadınları’nda kadının okuma serüveninin izini sürüyor. Geçmişte toplumsal yaşama katılmaları engellenen kadınların ancak kitaplar sayesinde dünyayı keşfedebildiğini ifade eden Asuman Kafaoğlu-Büke, ele aldığı tablolarda kitap okurken resmedilen kadınların hikâyelerini anlatıyor. Tablodaki Kadın, “okuyan kadın” resimleri üzerinden sanatın, kitabın ve nihayetinde kadının zaman içinde nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor.

Sanat tarihini herkes için ilgi çekici kılan eserlerine özel bir çalışma daha ekleyen Epsilon, Asuman Kafaoğlu-Büke imzalı Tablodaki Kadın – Sanat Tarihinin Kitap Tutkunu Kadınları’nı okurlarla buluşturdu.

Kadınların yüzyıllar boyunca gezmeleri, kendi başlarına maceraya atılmaları, zekâ ve yeteneklerini gösterecek işlerde çalışmaları toplumsal olarak engellendiği içindir ki, dinledikleri ve okudukları hikâyeler onlar için çok önemli olmuştur. Kadınların ancak bu şekilde zihinsel yolculuklara çıkabildiklerini, görmedikleri dünya hakkında bilgi edinebildiklerini ifade eden Asuman Kafaoğlu-Büke, tam da bu yüzden kadın ile kitap arasında çok özel, hatta büyülü bir bağ olduğunu düşündüğünü dile getiriyor.

“Ressamlar öteden beri kitap okuyanları, özellikle de kitap okuyan kadınları resmetmeyi sevmişler. Her kitabın farklı mimikler ve duruşla okunduğunu izlemek, ayrıca bir düşünme nedeni olmuş ressamlara. Bizler de okuyan kadınların resimlerine baktığımızda, kim oldukları, ne okudukları ve nasıl okudukları hakkında bilgi edinebiliriz çünkü okunan metin bir şekilde bedene yansır: Merak, dikkat, heyecan, hüzün ya da sıkıntı izlerini görebiliriz. Okuma eylemi üzerine yoğunlaşmak ayrıca bize kitabın yüzyıllar içinde nasıl farklı şekillere büründüğünü de gösterir.

Sanat tarihi bilgim sınırlı olduğu için, bu kitapta yer alan resimlere sanatsal değerleri ya da teknikleri açısından değil, basılı kitabın tarihini yansıtmaları açısından baktım. Anlayacağınız, bu klasik bir sanat tarihi ya da sanat eleştirisi kitabı değil, sadece resimlere hayranlıkla bakan, gördüklerini paylaşmaktan zevk alan birinin denemeleri…”

Asuman Kafaoğlu-Büke’nin Tablodaki Kadın – Sanat Tarihinin Kitap Tutkunu Kadınları adlı kitabı, Epsilon logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde!

ASUMAN KAFAOĞLU-BÜKE HAKKINDA

1959 yılında İstanbul’da doğdu.California State Long Beach Üniversitesi, Felsefe bölümünden mezun oldu. Türkiye’ye döndükten sonra, önce ODTÜ’de, sonra Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İngilizce ve Fransızcadan çeviriler yaptı. TRT ve Açık Radyo için edebiyat ve klasik müzik temalı programlar hazırlayıp sundu. İstanbul Üniversitesi Dramaturji bölümünde ve Bilgi Üniversitesi Müzik bölümünde sanat felsefesi dersleri verdi. 1998-2006 ve 2016-2019 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi Kitap ekinde, 2006-2016 yıllarında Radikal Kitap ekinde düzenli olarak kitap eleştirileri yazdı. “Yazın Sanatı” başlıklı kitabı 2011 yılında yayımlandı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Eleştirel Okuma” dersi vermektedir.

Tarih: 23-11-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum