içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacısının kanser tedavisi yöntemi patent aldı

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacısı Prof. Dr. Hülya Ayar Kayalı’nın geliştirdiği “Spesifik olarak yumurtalık kanseri hücreleri üzerinde sitotoksik etkiye sahip polimerik nanopartikül ve bunu hazırlama yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patentlendi (Başvuru Numarası:2023/004757).

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacısının kanser tedavisi yöntemi patent aldı
Haberi Sesli Dinle

Yumurtalık kanseri tedavisinde önemli gelişme

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacısının kanser tedavisi yöntemi patent aldı

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacısı Prof. Dr. Hülya Ayar Kayalı’nın geliştirdiği “Spesifik olarak yumurtalık kanseri hücreleri üzerinde sitotoksik etkiye sahip polimerik nanopartikül ve bunu hazırlama yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patentlendi (Başvuru Numarası:2023/004757).

Yumurtalık kanseri veya diğer adıyla over kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser hastalıklarından birisidir. Jinekolojik kanser türleri içinde en ölümcül olanıdır ve erken belirtiler göstermediği için genellikle teşhis edilmesi zordur. Mevcut tedaviler arasında bulunan cerrahi müdahale, radyasyon, kemoterapi ve immünoterapi yöntemlerinin sahip olduğu yan etkiler ve etkinliklerinin sınırlı olması, yeni ve etkili tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır. Son yıllarda, kanser tedavisinde nanopartiküllerin kullanımı üzerine odaklanılmıştır çünkü bunlar sitotoksik ilaçların kapsüllenmesi, stabilitesinin artırılması ve güvenliğinin artırılması gibi avantajlara sahiptir.

TÜSEB ve DEÜ BAP destekleri ile İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde (İBG) gerçekleştirilen patent konusu buluşta öne çıkan en büyük özellik; bu buluşun sağlıklı hücrelere zararı en düşük düzeyde olarak, tamamen yumurtalık kanseri hücreleri üzerinde etkin olmasıdır.

Prof. Dr. Hülya Ayar Kayalı, söz konusu buluşuyla ilgili; “Uzun bir çalışmanın çıktısı olan buluşumuz, kanser araştırmaları kapsamında ve ilk olarak kanseri hedefleyen biyolojik ilaçların üretimi ile başladı. Ardından, bu biyolojik ilaçlarla birlikte, kemoterapik ilaçları taşıyan sistemler geliştirildi. İlk adımda etkinliği gösterildi. Ancak, bu çalışmaların ilaç adayı olabilmesi için biraz daha zamana ve çalışmaya ihtiyacımız var. Bundan sonraki süreçte preklinik ve klinik çalışmalarla araştırmamızın devam etmesini umuyoruz” açıklamasında bulundu.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (IBG) Hakkında

2014 yılında kurulan, 2018 yılında 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında Türkiye’nin ilk Tematik Araştırma Merkezi olarak fiilen faaliyete geçen İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG), Türkiye'nin bilimsel ilerlemeye olan bağlılığının bir örneğidir. IBG, biyotıp ve genom bilimlerine adanmış öncü bir kurum olarak bilim, teknoloji ve inovasyonda bölgesel bir mükemmeliyet merkezi olma vizyonunu somutlaştırmaktadır.

IBG'nin misyonunun merkezinde, biyotıp ve genom bilimleri alanlarında bilimsel ilerleme ve endüstriyel inovasyonu teşvik etme taahhüdü yer almaktadır. Temel ve dönüşümsel araştırma, teknolojik araştırma ve endüstriyel Ar-Ge'yi kapsayan kapsamlı bir dizi araştırma programına sahip olan IBG, 30 dinamik araştırma programına ev sahipliği yapmaktadır. Bu programlar arasında ileri teknoloji kök hücre üretimi ve uluslararası standartlarda (GLP) ilaç analiz ve test laboratuvarları da yer almakta olup, her ikisi de araştırma ve geliştirme çabalarının ilerletilmesinde önemli rol oynamaktadır.

İşbirliğini teşvik etmek ve bilgi alışverişini kolaylaştırmak amacıyla IBG, altısı Türkiye genelindeki kamu ve özel sektör kuruluşlarının erişimine açık olan dokuz çekirdek tesise ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 26.650 metrekarelik kapalı bir alana yayılan IBG'nin tesisleri arasında son teknolojiye sahip laboratuvarlar, araştırmacılar için ofisler, hücre kültürü laboratuvarları, ortak kullanım için donanımlı odalar, Aziz Sancar Oditoryumu, seminer salonları ve toplantı odaları bulunmaktadır. Detaylı bilgi için http://www.ibg.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tarih: 10-05-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum