Paris Yanıyor: Fransızlar Neden Bu Kadar Öfkeli?
Cumhurbaşkanı Emmanual Macron'un emeklilik yaşını yükseltme planlarına karşı protestolar sürüyor. Fransa adeta yangın yerine döndü.
Ülke Yangın Yeri!
Fransızlar Neden Bu Kadar Öfkeli?
Fransa'da protestolar yayılırken polis şiddeti de giderek artıyor. Hükümetin reformu geri çekmeyeceğini açıklaması üzerine gösterilerin sürmesi bekleniyor. Peki Fransızlar neden hükümete bu kadar öfkeli?
Cumhurbaşkanı Emmanual Macron'un emeklilik yaşını yükseltme planlarına karşı protestolar sürüyor.
Fransa'nın devlet emeklilik sistemini hükümet için daha uygun bir sistemle değiştirmek, Başkan Emmanual Macron'un seçim kampanyasının temel dayanağıydı.
Ancak, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren reform, Fransız siyasetinin ana konusu haline geldi ve halk arasında pek rağbet görmedi.
Ülkede grevler ve protestolar bu hafta yoğunlaştı ve Paris'te yüzlerce kişinin tutuklanmasıyla bazıları şiddet olaylarına dönüştü.
Ulaşım ve diğer kamu hizmetleri darbe aldı.
DEMOKRASİYE DARBE
Yetkililer sokaktaki insan sayısını 1,1 milyon olarak belirtirken, sendikalar bunun yaklaşık 3,5 milyon olduğunu söylüyor. Protestocuların öfkesi Macron'un durumu yönetme biçimiyle ve hatta emeklilik teklifleriyle sınırlı değil. Başkanın reformları oylama olmaksızın zorlama hamlesinin, Fransız demokrasisinde endişelere yol açtığını söylüyorlar.
HALK PROTESTOCULARI HAKLI BULUYOR
Yapılan anketlere göre protestocuların büyük çoğunluğu Macron'un Fransız kamuoyuna ayak uydurmadığını düşünüyor. Halkın üçte ikisi protestocuları desteklerken, Macron'un onay oranı ise %28. Macron'un planını oylama olmaksızın parlamentodan geçirme kararına seçmenlerin %82'si karşı çıkıyor ve %65'i öneriler yasalaşsa bile protestoların devam etmesini istiyor.
Fransız gazeteci Angelique Chrisafis, geçen hafta tartışmayla ilgili bu açıklayıcı yazısında, Fransız halkının “ülkenin sevilen sosyal koruma modelinin mihenk taşı olarak görülen” bir sistemi şiddetle koruduğunu yazdı . Fransız emeklilerin diğer birçok Avrupa ülkesindekilere göre yoksulluk içinde yaşama ihtimalinin daha düşük olmasından gurur duyuyorlar.
Önümüzdeki 25 yılda sistemde bir açık beklenirken, emeklilik danışma konseyi tarafından yapılan bağımsız analiz, rakamların "emeklilik harcamalarının kontrolden çıktığı iddiasını desteklemediğini" söylüyor.
"HALKINA KULAK ASMAYAN BİR LİDER"
Frankfurter Rundschau’nun Paris’teki ekonomi muhabiri Stefan Brändle, emeklilik reformuna dair halkın geniş kesiminlerinin gösterdiği muhalefeti, Macron’un insanları emeklilik sisteminin risk altında olduğuna ikna edememiş olmasına bağlıyor:
“Fransızlar bunu, yalnızca kendi kişisel başarısını umursayan ve reforma karşı çıkan halkın yüzde 68’ine kulak asmayan bir liderin dikkafalılığı olarak görüyor. Uygun bir dille emeklilik maaşlarının finansmanının risk altında bulunduğunu açıklamak yerine, yurttaşların ‘daha fazla çalışması’ gerektiğini anlatıp duruyor. Bu aynı kapıya çıkıyor olabilir, ancak ülkedeki ücretlerin enflasyon dolayısıyla eridiği bir dönemde zamanlaması yanlış.”
Tarih: 26-03-2023