Teknoloji de Baş Döndüren İcatlar, Yapay Zeka Ve İnsansı Robotlar Hayatımıza Giriyor
Tüketici Elektroniği Fuarı (CES 2022) yeni icatlara sahne oluyor. Sağlığı takip eden akıllı yüzük, sinirinizi ölçen akıllı tartı, radyo dalgasıyla şarj olan TV kumandası, kapak bile açabilen insansı robot bunlar arasında.
Tüketici Elektroniği Fuarı (CES 2022) yeni icatlara sahne oluyor. Sağlığı takip eden akıllı yüzük, sinirinizi ölçen akıllı tartı, radyo dalgasıyla şarj olan TV kumandası, kapak bile açabilen insansı robot bunlar arasında. Tüketici Elektroniği Fuarı (CES 2022), ABD Las Vegas’ta kapılarını açarken, yeni inovasyonlara da sahne oluyor. 5-7 Ocak tarihleri arasında açık kalacak olan fuara büyük markaların yeni ürün lansmanları yanında ilginç teknolojiler de damga vuruyor.
İnsansı robot her şeyi yapıyor
İnsansı robot Beomni 1.0, CES’de ilk kez halka tanıtıldı. Yemek pişirebiliyor, iğne yapabiliyor, eşya taşıyabiliyor, hastalara bakabiliyor. Robot bir çimdik tuz alabileceği gibi 30 kg ağırlığındaki bir nesneyi de kaldırabiliyor. İlk başta uzaktan insanlar tarafından kontrol edilse de yapay zekaya sahip beyni görevlerini özgürce nasıl yapabileceğini öğreniyor. Bir şişeyi açma gibi ince işler yanında bir kişiye iğne de yapabiliyor. İnsansı robot ABD’de bir bakımevinde test edildi. Hastaların ateşini ölçerken, onları neşelendirmek için dans da etti. Geliştiricisi Beyond Imagination, farklı pek çok alanda çalıştırılabileceğini belirtti.
Radyo dalgasıyla şarj oluyor
Samsung’un CES 2022’de tanıttığı TV kumandası Eco Remote radyo dalgasıyla şarj oluyor. Solar panelli uzaktan kumanda internet bağlantısında kullanılan router üzerinden kablosuz olarak şarj ediliyor. Radyo frekans (RF) sinyalini router’dan çekerek şarjın dolmasını sağlıyor. RF enerji teknolojisi yeni değil ancak ilk kez bir tüketici elektroniği ürününde kullanılıyor.
Yakın alan iletişimi gibi diğer kablosuz şarj teknolojisi çözümlerinin aksine Eco Remote, router’la çok yakın iletişimde olmak zorunda değil.
Akıllı yüzükle sağlık takibi
Akıllı bileklik, saat derken akıllı yüzükler sahneye çıkıyor. CES’te tanıtılan Movano Ring sağlık verilerini takip ediyor. Akıllı yüzük, kalp ritmi, uyku, solunum, ateş, adım ve kalori takibi yapıyor. Gglükoz ve kan basıncını da izliyor. Tasarımsal olarak da modaya uygun ve kullanımı kolay. Firmanın sözcüsü, diğer yüzük modelleri Oura Ring’den farklı olarak bu yüzüğün düşük fiyat segmentinde yer alacağını gelir olarak da abonelik modelini kullanacağını açıkladı. Ring bir mobil uygulamayla uyumlu olacak. 2022’nin ikinci yarısında satışa çıkarılacak.
‘Sinirinizi’ de tartıyor!
Akıllı tartılar gelişimini sürdürüyor. Withings’in Body Scan adlı tartısı sadece kilonuzu ölçmüyor. Sinir sisteminiz ve kalp ritminizi de takip ediyor. Ekokardiyografi dahi çekebilecek. Firma yıllardır Wi-Fi bağlantısı olan tartılar üretiyor. 3.2 inç’lik LCD ekranı var. Özel sensörleriyle ayaklardaki ter bezlerini takip ederek sinir fonksiyonunu da analiz edebilecek. Bu verileri mobil uygulamadan görebileceksiniz. İki rengi olan akıllı tartı, 2022’nin ikinci yarısında satışa çıkarılacak.
Mutfak musluğuna seslenin
Moen adlı firma, hareket, jest ve sesle kontrol edilebilen mutfak musluğunu tanıttı. Musluktan su akarken bile jestlerle derecesini ayarlamak mümkün olacak. El sallayarak sıcaktan soğuğa ya da tam tersine ayarlayabileceksiniz. İsteyenler için bir açma kapama düğmesi de var. Moen Smart Water adlı uygulama üzerinden suyun derecesiyle ilgili ayarları yapabilmek de mümkün olacak. İstediğiniz jestleri de seçebileceksiniz. Musluğu, Amazon Alexa ve Google Asistan entegrasyonuyla sesle de kontrol etmek mümkün. Nisan 2022’de satışa çıkacak.
Tarih: 05-01-2022